HoReCa

Industria ospitalității spune că măsurile de relaxare prezentate de autorități lasă loc doar de presupuneri și speranțe. Aceasta cere deconectarea HoReCa de la rata incidenței de orice fel de la 1 iunie 2021. Printre altele, mai dorește copierea facilității din construcții, adică fără impozit pe venit – contribuții la sănătate – Pilonul II (concomitent cu creșterea salariului minim), reducerea taxelor și impozitelor locale, precum și reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%.Zece lucruri pe care le cere HoReCa de la Guvern1. Guvernul să lanseze un plan de redresare, cu termene clare care să includă cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa2. Deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenței de orice fel3. Reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii cât și posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent4. Introducerea unei facilități fiscale pe salarizare și creșterea salariului minim, similare celei din sectorul de construcții, pentru HORECA5. Reducerea cu cel puțin 50% a tuturor taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021 și 20226. Reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5% (De precizat că acum este 5% la restaurant n.r.)7. Rambursarea rapidă a creanțelor reprezentând TVA8. Deblocarea Măsurii 2 și remedierea situației aferente Măsurii 39. Amânarea ratelor la credite10. Regândirea procesului de eșalonare a datoriilor provenite din taxe și impozite. „De-a lungul acestor luni, industriei ospitalității i-au fost mereu promise ajutoare financiare eficiente– așa cum s-a întâmplat în multe din țările europene – și măsuri cu o direcție clară în așa fel încât să putem să estimăm pașii pe care urmează să îi facem. Nici una din aceste așteptări nu a fost îndeplinită. Ajutoarele financiare au fost inconstante și târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârșire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate”, se arată într-un comunicat al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO).Membrii Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii semnalează faptul că “au ajuns, astfel, să fie hărțuiți de bănci, controale, să nu mai aibă capacitatea de a-și plăti furnizorii”.“Vrem un plan de redresare, cu termene clare, care să includă cu adevărat cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa”.Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii solicită Guvernului României să ia exemplul altor țări din Europa, unde a existat un plan calendaristic respectat pentru ajutoarele financiare și un altul pentru restricții și relaxări. • „Condițiile puse, atât public cât și la întâlnirile noastre directe, un prag de 5 milioane de vaccinați pentru un plan de relaxare ambiguu, duc mai degrabă spre situația în care, dacă pragul nu este atins la 1 iunie, cei vaccinați sunt pedepsiți laolaltă cu cei nevaccinați”, afirmă Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii. • Măsurile de relaxare pentru sectorul cultural înseamnă, de fapt, condiții mai restrictive de desfășurare a evenimentelor atât pentru public cât și pentru operatorii culturali, în ciuda recomandărilor și normelor sanitare agreate de INSP și de Ministerul Sănătății.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here