Semnal de alarmă dat de medici privind numărul minorelor însărcinate. Numai la Iași, spre exemplu, în perioada 16-22 septembrie, au fost internate 13 minore cu vârste între 14 și 17 ani. În 90% dintre cazuri, minorele au fost internate pentru naștere, iar restul din cauza unor complicații apărute în timpul sarcinii. 

Numărul minorelor însărcinate este, în continuare, extrem de ridicat. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă în acest sens. Aceștia au făcut și un calcul simplu. Având în vedere durata de nouă luni a sarcinii, specialiștii au concluzionat că majoritatea nou-născuților sunt rezultatul concepțiilor petrecute în perioada sărbătorilor de iarnă, relatează Ziarul de Iași.

„De această dată, am avut un număr semnificativ de minore care au născut. De obicei, înregistrăm cinci sau șase cazuri. Până acum, numărul a fost constant”, a declarat Dr. Irina Cațighera, medic primar în Planificare Familială.

Medicul a subliniat că toți copiii au fost luați acasă de mamele lor, care provin din mediul rural.

Acesta spune că tot mai frecvent se întâmplă să existe în spital paciente minore însărcinate. De obicei, acestea renunță la școală și pleacă în străinătate alături de partener, însă uneori pleacă și singure. Cu toate acestea, există și situații în care tinerele mame rămân în familie și primesc ajutor din partea părinților.

„Majoritatea nu au nicio noțiune despre sarcină sau naștere și abia acum află primele informații despre contracepție și planificare familială, practic în momentul în care se pregătesc deja să nască. Un alt aspect important este că aceste sarcini nu doar că sunt neplanificate, dar nu sunt nici monitorizate medical”, a arătat medicul.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here