Stilul de viață modern și consumul tot mai mare de produse alimentare preparate sau semipreparate a transformat obiceiul de verifica termenul de garanție într-o adevărată fobie, pentru unii dintre noi. Există însă o serie de produse uzuale care nu au o durată de expirate și le putem consuma liniștiți mult timp. Mierea
Longevitatea acestui produs se datorează compoziției sale – mult zahăr și puțină apă, care nu permite dezvoltarea bacteriilor În 2015, arheologii au susținut că, în timpul săpăturilor din Egipt, au dat peste miere veche de 3.000 de ani și absolut comestibilă, scrie doctorulzilei.ro.
Fasole şi linte
Este foarte important ce fel de fasole cumpărați și cum o depozitați. Uscarea fasolei, lintei și a altor leguminoase ajută la creșterea concentrației de zahăr și reduce conținutul de apă. Acest lucru face de fapt mai dificilă dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului.
Zahăr și sare
Dacă sunt depozitate în recipiente etanșe, sarea și zahărul rezistă o perioadă de timp nedefinit de lungă. Dacă sarea conține iod ca aditiv, acest lucru îi poate afecta termenul de valabilitate și îl poate reduce la aproximativ 5 ani.
Ciocolata neagră
În acest caz, secretul este laptele, componenta ușor perisabilă. Așadar, cu cât conținutul de cacao este mai mare, cu atât ciocolata va rezista mai bine în timp, fără a-și pierde calitățile.
Oțet
Unele tipuri de oțet își pot schimba atât culoarea, cât și gustul atunci când sunt depozitate într-un dulap pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, oțetul alb își va păstra starea inițială pentru o perioadă lungă de timp. Trebuie doar să-l depozitați într-un loc răcoros și ferit de lumina solară.