Postul Paștelui este favoritul meu și nu e greu de înțeles de ce. E Postul în care pot mânca cele mai multe și cele mai bune salate pentru că e primăvara și apar toate: leurda, untișorul, măcrișul, ștevia, spanacul, salata verde, ceapa verde, ridichiile. Dar astăzi nu despre salate am să vă povestesc, ci despre pateurile cu care jonglez pentru a avea mereu gustări delicioase. Important: pentru toate rețetele trebuie neapărat să ai un blender sau un mixer de mână.Pate de post cu năutIngrediente: 1 cană de năut fiert (aproximativ 200g, poate să fie la conservă dacă vă grăbiți și nu vreți să-l fierbeți voi. Durează, să știți!)1 ceapă mică tocată mărunt2 căței de usturoi mărunțiți2 linguri de ulei de măslinesucul de la jumătate de lămâie1 linguriță de boia de ardei dulce (nu e obligatorie)Sare și piper, după gustOpțional: verdeață proaspătă tocată (după preferințe) Mod de preparare: Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul tocat și călește-le până devin moi și ușor aurii.Între timp, pune năutul fiert în blender (dacă ai, dacă nu, poți folosi și mixerul vertical – eu așa am făcut, dar cred că e mai comod să le arunci pe toate în blender). Adaugă peste năut și ceapa și usturoiul din tigaie, sucul de lămâie și boiaua de ardei dulce.Mixează totul până obții o pastă fină și omogenă. Dacă amestecul este prea gros, poți adăuga puțin ulei de măsline sau puțină apă. Potrivește de sare și piper după gust și pateul de năut gata. Dacă dorești, poți adăuga și puțină verdeață tocată pentru un plus de prospețime și culoare.Nu-ți mai spun cum să-l servești pentru că sunt singură că te vei descurca: merge și pe pâine, merge și ca atare, dar și cu legume proaspete.Pate de post cu bază de brânză tofuIngrediente: 200g brânză tofu1 ceapă mică tocată mărunt2 căței de usturoi mărunțiți2 linguri ulei de măslinesucul de la jumătate de lămâiesare și piper după gustverdeață proaspătă (pătrunjel, mărar, ce dorești) sau ardei ușor picant Mod de preparare Scurge foarte bine brânza tofu pentru a elimina excesul de lichid. Poți face acest lucru cu două prosoape de hârtie pentru că sunt absorbante, tapetând ușor pentru a lua surplusul de lichid. Le mai poți lăsa, eventual, să stea pe o farfurie, împachetate în prosoape de hârtie ca să tragă toată apa din ele. Într-o tigaie, încinge uleiul de măsline și călește ceapa și usturoiul până devin moi, apoi oprești focul și le lași să se răcească puțin.Într-un blender sau într-un bol dacă vei folosi mixer vertical, adaugă brânza tofu scursă, ceapa și usturoiul călite și sucul de lămâie. Asezonează cu sare și piper după gust. Mixează toate ingredientele până obții o pastă omogenă și fină. Gustă și ajustează de sare și piper după gust, iar la final adaugă și verdeața tocată mărunt și amestecă din nou. Ideal ar fi să-l lași să se răcească la frigider timp de cel puțin o oră înainte de servire, dacă nu ești ca mine care îl gust mâncând jumătate din el.Se servește pe pâine prăjită, cu legume sau tartinabil în sandvișuri. Citește continuarea pe Eva.ro