Cele mai recente studii arată că doar 25% din longevitate este determinată de genele noastre, restul fiind legat de modul în care trăim. Așadar, adaptarea unui stil de viață ceva mai sănătos ar putea avea un efect mult mai semnificativ decât am fi înclinași să credem. Iată cinci lucruri pe care le puteți face pentru a vă prelungi durata de viață și pentru a vă îmbunătăți sănătatea.
1. O dietă predominant VEGETARIANĂ
Dovezile arată în mod covârșitor că o dietă bogată în alimente pe bază de plante este asociată cu sănătatea și longevitatea. Dacă mănânci mai multe alimente pe bază de plante și mai puțină carne, alimente procesate, zahăr și sare, vei reduce riscul de apariție a unei game de boli care ne scurtează viața, inclusiv boli de inimă și cancer.
Nicio dietă nu este universal funcțională, dar una dintre cele mai studiate și mai sănătoase este dieta mediteraneană, scrie sciencealert.
2. Menține-ți greutatea corporală în limitele recomandate
Un alt mod important în care poți fi mai sănătos este să încerci să obții o greutate sănătoasă, deoarece obezitatea crește riscul unei serii de probleme de sănătate care ne scurtează viața.
Obezitatea pune presiune asupra tuturor sistemelor corpului nostru și are o mulțime de efecte fiziologice, inclusiv cauzarea de inflamații și tulburări hormonale. De asemenea, cresc riscurile apariției unui număr de boli, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, diabet și o serie de cancere. Pe lângă faptul că ne afectează fizic, obezitatea este asociată și cu o sănătate psihologică mai precară.
3. Faceți mișcare cât mai des
Exercițiile fizice regulate vă protejează împotriva bolilor cronice, vă reduce stresul și vă îmbunătățesc sănătatea mintală. În timp ce unul dintre modurile în care exercițiile te ajută este să te sprijini să-ți controlezi greutatea și să scazi nivelul de grăsime corporală, efectele sunt mai ample și includ îmbunătățirea consumului de glucoză (zahăr din sânge), scăderea tensiunii arteriale, reducerea inflamației și îmbunătățirea fluxului sanguin și funcția inimii.
Nu trebuie să alergi maratoane sau să mergi ore întregi la sală în fiecare zi, o banala plimbare, pe picioare sau cu bicicleta, este oricum mai bine decât nimic.
4. Nu fumați sau renunțați la fumat
Fumatul afectează aproape fiecare organ din organism și este asociat atât cu o calitate mai scurt, cât și cu o calitate mai scăzută a vieții. Practic, cu fiecare țigară sunteți mai aproape de o serie de cancere, boli de inimă și diabet.
Chiar dacă fumezi de ani, renunțatul aduce beneficii pentru sănătate aproape imediat și poți inversa multe dintre efectele nocive ale fumatului. Dacă vă gândiți să treceți la vape ca o opțiune sănătoasă pe termen lung, gândiți-vă din nou. Efectele pe termen lung ale vapingului asupra sănătății nu sunt pe deplin înțelese și vin cu propriile riscuri pentru sănătate.
5. Viață socială activă
Una dintre cele mai importante descoperiri din ultimul deceniu a fost recunoașterea importanței sănătății spirituale și psihologice. Oamenii care sunt singuri și izolați social au un risc mult mai mare de a muri devreme și sunt mai susceptibili de a suferi de boli de inimă, accident vascular cerebral, demență, precum și anxietate și depresie.
În timp ce oamenii care sunt mai conectați social sunt mai susceptibili de a se angaja în comportamente sănătoase, pare să existe și un efect fiziologic mai direct al singurătății asupra corpului. Deci, dacă vrei să fii mai sănătos și să trăiești mai mult, construiește și menține-ți conexiunile cu ceilalți.