Situație stranie în Capitală unde utilajele de deszăpezire nu au intervenit la primele ore ale dimineții pentru a înlătura stratul de zăpadă depus. 

Ninge viscolit în Capitală, sâmbătă dimineață, iar stratul de zăpadă a acoperit carosabilul. Traficul este îngreunat, iar utilajele nu au deszăpezit arterele principale și secundare. Prefectul Rareș Hopincă a declarat la o televiziune de știri că abia de la ora 07:00 utilajele vor interveni, după ce ninsoarea se oprește:

“Ninge viscolit la această oră, deci utilajele vor interveni după ce se oprește ninsoarea (ora 07:00, n.red.). Se circulă în condiții de iarnă, dar nu putem vorbi de drumuri blocate. Conducătorii auto să nu se hazardeze și să iasă cu mașina dacă nu o au asigurată de iarnă. Urmează ca deszăpezirea sensurilor principale și a aleilor să se facă după ce căderile se opresc, adică în 1-2 ore după raportările meteorologilor. Utilajele sunt pregătite.”, a declarat prefectul.

 STB anunță sâmbătă dimineață că liniile de tramvai 14 și 36 sunt blocate în zona Șoseaua Pantelimon/Bdul. Ferdinand, pe sensul Platforma Industrială Pipera din cauza deraierii unuia dintre ele. De asemenea, autobuzele ”nu mai circulă pe calea de rulare a tramvaielor, ci pe carosabil și efectuează opriri în stații la bordură”, mai anunță STB.

Recomandările autorităților pentru trafic în condiții meteo nefavorabile:

Având în vedere condițiile meteo nefavorabile, în scopul deplasării în condiții de siguranță și preîntâmpinării producerii unor accidente rutiere, Brigada Rutieră recomandă conducătorilor auto:

– să sporească atenția și concentrarea la volan;– să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere și să nu bruscheze comenzile volanului și să folosească frâna de motor pentru a încetini;– ⁠să păstreze o distanță corespunzătoare față de vehiculul din față pentru a putea frâna în condiții de siguranță;– ⁠să nu oprească sau să staționeze în locurile în care pot împiedica desfășurarea normală a traficului;– ⁠să evite pe cât posibil frânarea, schimbarea bruscă a direcției de mers și depășirile repetate, riscul de a derapa în condițiile unui carosabil alunecos crește;– să asigure o bună vizibilitate prin curățarea parbrizului, oglinzilor, a geamurilor laterale și a lunetei;– să verifice dacă funcționează în parametrii optimi sistemul de iluminare și semnalizare, instalația de climatizare și stergătoarele;– să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;– să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă și să-și pregătească autovehiculul pentru deplasare;– să respecte semnalele și indicațiile poliţiştilor rutieri aflați în trafic pentru siguranța circulației rutiere;– ⁠pentru siguranța lor și a pasagerilor pe care-i transportă, purtarea centurilor de siguranță este obligatorie.

Pietonilor le recomandăm să se deplaseze doar pe trotuare, traversarea străzii să o realizeze doar prin locurile marcate și semnalizate corespunzător, la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către conducătorii auto.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.În cazul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, există obligația echipării cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune ori montării pe aceste roți a lanțurilor/echipamentelor antiderapante certificate.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here