Date alarmante! Un locuitor din patru al Capitalei ar suferi pagube majore în cazul unui cutremur puternic. Asta arată cele mai recente date ale unei analize, iar în cazul unui seism, mai bine de jumătate din clădirile cu bulină din București s-ar prăbuși.
Locuitorii Capitalei sunt printre cei mai afectați oameni din lume în contextul unui seism puternic. O analiză a Băncii Mondiale arată că Bucureștiul este unul dintre primele 10 orașe din lume cu cel mai mare risc seismic.
1600 de clădiri din București se află în clasa 1 de risc seismic, au bulină roșie. Numai în Centrul Vechi se află 40 astfel de imobile. Iar în ultimii doi ani, municipalitatea a expertizat doar 36 de astfel de clădiri.
Banca Mondială estima, în studiul din 2019, că în cazul unui cutremur major pierderile economice în București – de la viețile oamenilor la clădirile distruse, de la încetarea producției la asigurarea adăpostului și hranei pentru sinistrați – s-ar ridica la mai mult de 10 miliarde de euro, adică 7% din valoarea Produsul Intern Brut.
Reporter: Bucureștiul se află printre primele orașe din lume care se află într-un pericol eminent în cazul unui cutremur major. Vă simțiți în siguranță?
Bucureștean: NU sunt clădiri care în orice moment pot cădea.
Harta riscului seismic în România. Zonele cele mai sigure versus zonele cele mai expuse
Reporter: Ați văzut o schimbare în ultima vreme?
Bucureștean: Sunt clădiri care sunt reconsolidate, sunt în stadiu de lucru, doar că din păcate sunt foarte puține.
Reporter: Cum credeți că ar arăta Bucureștiul după un cutremur major?
Bucureștean: Cred că jumătate din el ar fi la pământ.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și le cer celor din administrația locală să ia măsuri urgente în acets sens. Luni, se împlinesc 47 ani de la cutremurul din anul 1977 cel mai periculos seism din țara noastră.