Parlamentul European a adoptat o directivă propusă de Consiliul European ce vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, punând accent pe eliminarea centralelor termice de apartament care utilizează combustibili fosili. Se prevede ca, începând cu 2030, toate clădirile noi să fie proiectate și construite astfel încât să nu genereze emisii poluante. Directiva a fost aprobată cu un total de 370 de voturi favorabile, 199 împotriva și 46 de abțineri. Pentru a intra în vigoare, ea trebuie acum să fie ratificată de Consiliul Uniunii Europene. 

 

Această inițiativă face parte dintr-un efort mai larg al parlamentarilor de a atinge neutralitatea climatică în sectorul construcțiilor până în 2050, având în vedere că, în prezent, clădirile din Uniunea Europeană sunt responsabile pentru 40% din consumul total de energie și 36% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pentru clădirile noi, se impune standardul de emisii zero începând cu anul 2030. În plus, clădirile noi folosite sau deținute de instituțiile publice trebuie să respecte acest standard începând cu 2028.

În ceea ce privește renovarea clădirilor vechi, statele membre sunt îndemnate să renoveze 16% dintre clădirile nerezidențiale cu cea mai scăzută eficiență energetică până în 2030, și 26% până în 2033, cu scopul de a crește eficiența energetică și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Se încurajează, de asemenea, adoptarea treptată a panourilor solare pentru clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de mărimea lor, și pentru toate clădirile rezidențiale noi până în 2030, atâta timp cât este fezabil din punct de vedere tehnic și economic.

Pentru a sprijini decarbonizarea, statele membre trebuie să ia măsuri pentru a elimina treptat combustibilii fosili din sistemele de încălzire și răcire, cu obiectivul de a elimina complet centralele termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.

 

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here