Ötzi, cunoscut și sub numele de Omul Ghețurilor, a fost un vânător-culegător din Epoca de Piatră care a trăit acum aproximativ 5.300 de ani în regiunea Alpilor. Descoperit în 1991 pe ghețarul Hauslabjoch din munții Alpi Ötztal, Ötzi a devenit unul dintre cele mai bine conservate mumii din lume. Oamenii de știință au efectuat numeroase studii și analize asupra mumiei lui Ötzi, inclusiv analiza conținutului stomacului său, pentru a înțelege mai bine modul său de viață, regimul său alimentar și mediul în care trăia. 

Descoperirea alimentelor găsite în stomacul lui Ötzi ne oferă o perspectivă unică asupra adevăratei Dietei Paleo, cea pe care o aveau oamenii acum 5.000 de ani.

Conform oamenilor de știință, cadavrul s-a conservat atât de bine întrucât a fost acoperit de zăpadă la scurt timp după moarte, şi apoi de gheaţă. Când a fost descoperit, în anul 1991, Ötzi a fost expus la soare şi vânt doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp.

Daterea cu carbon a stabilit că Omul Ghețurilor, care a murit la vârsta de 45 de ani, a trăit acum circa 5.000 de ani, între 3.350 şi 3.100 î. de Hr. Acesta nu avea măselele de minte și, deși avea nenumărate carii, Ötzi a murit cu toți dinții în gură.

Primul transplant de rinichi de la porc la om a fost realizat cu succes

Cercetătorii au analizat ce a consumat Omul Ghețurilor la ultimele două mese. Acesta ar fi mâncat terci de grâu, rădăcini, carne de capră neagră și de căprioară şi legume. În stomacul mumiei au fost descoperite mai mult de 30 de tipuri diferite de polen, provenite din mâncarea şi apa consumate, dar şi din aer.

Stomacul lui Ötzi era plin de alimente la momentul morţii ceea ce înseamnă că acesta mâncase cu puţin înainte de a fi atacat. Acesta ar fi murit în luna aprilie, în urma unei răni provocată, cel mai probabil, de o săgeată.

Inițial austriecii l-au preluat, însă datele topografice au dovedit că era pe teritoriul italian, astfel că acum Otzi se găsește la Museo archeologico dell’Alto Adige, în orașul italian Bolzano (regiunea Tirolul de Sud), unde vin anual 300.000 de oameni să-l vadă. Italienii îl numesc pe Otzi “l’uomo venuto dal ghiaccio” sau “mummia del Similaun”.

Delia și-a creat haine din plase de rafie. Cum au fost vechile papornițe transformate în modă avangardistă

Probabil niciun alt corp uman nu a fost atât de mult cercetat cum s-a întâmplat cu “omul ghețurilor” și nu este de mirare: este o minune să descoperi corpul intact al unui om ce a trăit acum cinci milenii. În plus, în 1991 nu erau disponibile tehnologiile de imagistică din prezent și nici cele legate de ADN. Otzi avea 1,59 m înălțime, 50 kg și 45 de ani în momentul morții.

Unul dintre obiectele cele mai interesante găsite asupra lui Otzi este o toporișcă din aramă cu mâner din lemn de tisă, un obiect rar și valoros pentru vremea aceea. Toporișca a fost turnată într-o matriță și era din aramă de o puritate extrem de ridicată: 99,7%.

Pericolul brânzeturilor și lactatelor de post, semnalat de Mihaela Bilic: “Deschideți ochii și evitați!”

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here