Starea de sănătate a prinţesei de Wales a Marii Britanii a stârnit suspiciuni și îngrijorare în ultimele săptămâni. Aceasta a anunțat, vineri, într-o înregistrare video, că urmează o chimioterapie “preventivă” după ce o operaţie abdominală efectuată în ianuarie a relevat prezenţa unui cancer.
Kate nu a oferit detalii despre tipul sau stadiul cancerului şi nici nu a împărtăşit planul său specific de tratament, ceea ce face dificilă evaluarea impactului potenţial asupra sănătăţii sale.
Anunțul care șochează fanii familiei regale britanice. Prințesa Kate are cancer! VIDEO
Reuters explică ce presupune chimioterapia preventivă, cu ajutorul unor experţi.
Ce este chimioterapia preventivă?
Chimioterapia preventivă este administrată înainte sau după un tratament primar, cum ar fi o intervenţie chirurgicală, pentru a reduce riscul ca un cancer să revină sau să se răspândească, scrie ziare.com. Tratamentele preventive administrate înainte de tratamentul primar fac parte din terapia neoadjuvantă. Tratamentele preventive administrate ulterior, ca în cazul lui Kate, reprezintă terapia adjuvantă.
Chimioterapia adjuvantă poate “curăţa” orice celule canceroase rămase, dar valoarea sa variază în funcţie de tipul de cancer şi de mărimea şi localizarea acestuia, spune profesorul Bob Phillips, oncolog pediatru la Universitatea din York.
Ulterior, pacienţii pot continua să facă terapie de întreţinere pentru a preveni revenirea cancerului sau pentru a întârzia răspândirea acestuia.
Pacienţii mai tineri tind să fie mai sănătoşi atunci când sunt diagnosticaţi şi, prin urmare, au mai multe şanse să reziste la dozele optime de medicamente de chimioterapie administrate la intervale ideale.
“Vedem din ce în ce mai multe persoane de 40 de ani cu cancer”, a declarat profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal la Universitatea din Birmingham. “Persoanele tinere tolerează mai bine doze mai mari de chimioterapie şi astfel pot fi administrate tratamente mai puternice care au mai multe şanse să ucidă orice celule rămase”, spune Andrew Beggs, chirurg colorectal la Universitatea din Birmingham.
Potrivit unui studiu din 2023 efectuat în 204 ţări şi publicat în BMJ Oncology, numărul de cazuri de cancer la persoanele cu vârsta sub 50 de ani a totalizat 3,26 milioane în 2019, o creştere cu 79,1% faţă de 1990, existând “variaţii notabile” în ceea ce priveşte ratele de deces între zone, ţări, sex şi tipuri de cancer.