Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a transmis, duminică, o serie de sfaturi pentru consumatorii care doresc să cumpere peşte şi produse din peşte, în perioada sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. El le recomandă acestora să fie foarte atenţi la aspect şi să nu achiziţioneze produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate.
Paul Anghel a făcut, într-o postare pe Facebook, mai multe recomandări astfel încât peştele şi produsele din peşte să nu reprezinte un pericol pentru sănătate, în perioada premergătoare sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor.
Astfel, consumatorii sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi la aspectul exterior al produsului, pentru a aprecia prospeţimea acestuia, să nu achiziţioneze produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi.
”Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare, urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită”, a transmis Anghel.
Un alt sfat se referă la solicitarea şi pătrarea bonului de casă, în eventualitatea în care clientul doreşte să reclame calitatea produsului.
Potrivit sursei citate, produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.
”Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, a arătat Paul Anghel.
Reprezentantul ANPC i-a mai sfătuit pe consumatori să nu cumpere alimente cu aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau cu gheaţă în ambalaj, nici produse al căror ambalaj este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigura salubritatea produsului.