Apa cu ghimbir îţi este de ajutor când ai neplăceri digestive, dar contribuie şi şi la scăderea grăsimilor din sânge.
Beneficiile principale se datorează compușilor activi din rădăcina proaspătă de ghimbir, printre care: gingeroli, fenoli, terpene, oleorezine și uleiuri volatile, care îi oferă multiple proprietăți, precum cele antioxidante, antiinflamatoare, antivomitive, antimicrobiene și calmante. De asemenea, ghimbirul conține vitaminele B6 şi C, precum şi calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu și proteine, potrivit Click!sănătate.
Cum poți pierde 18 kilograme în câteva săptămâni – Secretul dietei sănătoase de primăvarăAlungă grețurile și vărsăturile
Consumul de ghimbir proaspăt ajută la prevenirea și ameliorarea grețurilor și vărsăturilor provocate de răul de mișcare, întâlnite în perioada sarcinii sau în timpul chimioterapiei. Ghimbirul nu tratează aceste simptome ca ca medicamentele specifice, dar ameliorează disconfortul! În rândul gravidelor, nu se recomandă mai mult de 1 g de ghimbir, pe zi, iar în cazul vărsăturilor persistente, este necesară hidratarea și restabilirea echilibrului de electroliți.
Remediu benefic pentru digestie
Apa cu ghimbir aduce beneficii pentru sistemul digestiv. Mai exact, contribuie la reducerea simptomelor refluxului gastroesofagian, precum: arsuri restrosternale (în „capul pieptului”), regurgitare, balonare, crampe, gust amar și dificultăți de înghițire. În plus, consumul de ghimbir previne flatulența, indigestia și constipația. Pentru reglarea tranzitului intestinal, se recomandă câte 1 cană cu apă cu ghimbir după fiecare masă principală a zilei.
Calmant natural
Ghimbirul conține compuși cu proprietăți antiinflamatoare, care ajută la reducerea inflamației din organism. Aceste lucru este util în cazul durerilor musculare și articulare, remediul fiind recomandat în special după activități fizice intense. Apa cu ghimbir poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap și migrenelor, durerilor de gât, durerilor ușoare de stomac și durerilor menstruale.
Scade grăsimile din sânge
Studiile științifice au demonstrat că, dacă este consumat regulat, ghimbirul poate să regleze nivelul grăsimilor din sânge. Mai exact, administrat pe o perioadă de 3 luni, în doză zilnică de 4 mg, ghimbirul scade concentrația de colesterol rău și de trigliceride. Aceste efecte sunt datorate antioxidanților din compoziția sa, cum sunt gingerolii, care combat radicalii liberi din organism, oxidează grăsimile, previn acumulările în pereții arteriali și protejează vasele de sânge.
Cum se prepară:
Apa cu ghimbir este ușor de pregătit. Mai întâi, se spală rădăcina de ghimbir, se dă prin răzuitoare, apoi se adaugă 2 lingurițe cu ghimbir răzuit în 4 cești cu apă fiartă. Se lasă la infuzat, timp de 5-10 minute, se strecoară, apoi se poate adăuga 1 linguriță cu miere sau suc de lămâie. Apa cu ghimbir se consumă caldă sau rece, după preferințe.
Citește și Dieta cu lămâie și ghimbir. Cum se ține corect