Pentru a asigura transportul în siguranță al animalului tău de companie cu mașina, trebuie să iei în considerare anumite aspecte importante. Potrivit Codului Rutier, sunt impuse anumite condiții și reguli stricte pentru asigurarea siguranței atât a animalului, cât și a conducătorului auto și a celorlalți participanți la trafic. Nerespectarea acestor reguli poate atrage sancțiuni drastice, inclusiv o amendă de până la 3.300 de lei, motiv pentru care este important să fii bine informat înainte de a pleca la drum cu animalul tău de companie.
Deși poate părea că transportul unui animal de la punctul A la punctul B este simplu, există reguli stricte de respectat pentru a evita incidentele neplăcute sau sancțiunile impuse conform Codului Rutier.
Codul Rutier stabilește că nu poți transporta animale în mașină decât în anumite condiții. Iar cei care nu respectă aceste reguli, riscă să primească o sancțiune drastică.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] transportul copiilor mai mici de 12 ani sau al animalelor pe locurile din față ale vehiculelor”, precizează articolul 102, Alin. 1(27), din Codul Rutier.
Așadar, conform legii, cei care transportă animale sau copii cu vârsta sub 12 ani pe locurile din față, riscă să primească o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă aplicarea unei amenzi maxime de 3.300 de lei.
Scopul legii este de a menține atenția șoferilor asupra drumului, deoarece, în timpul deplasării, animalul de companie poate fi agitat sau speriat. Există riscul ca acesta să sară pe volan sau pe pedale, ceea ce ar putea crea situații periculoase în trafic.
De aceea, se recomandă ținerea acestuia într-o cușcă sau ham special pentru mașină.
Ești obligat să ții animalul în cușcă sau lesă?
Pentru a transporta un animal de companie cu mașina în conformitate cu legislația în vigoare, acesta trebuie plasat pe bancheta din spate a autovehiculului. Deși cușca și centura de siguranță nu sunt obligatorii, acestea reprezintă cele mai bune metode de protecție pentru câinele sau pisica ta în timpul deplasării.
Deși cușca poate să nu ofere cel mai mare confort pentru patruped, este cea mai simplă și sigură opțiune de transport pentru asigurarea siguranței animalului tău de companie în timpul călătoriilor cu mașina.
Aceasta poate fi fixată cu centurile de siguranță sau, în cazul unui animal de dimensiuni mici, poate fi plasată în spatele scaunului șoferului. O altă variantă este un scaun auto special destinat animalelor de companie, similar cu cel folosit pentru copii, dar sub forma unui coș. Acesta se fixează, de asemenea, cu ajutorul centurilor de siguranță și este echipat cu centuri speciale pentru cățel sau pisică. În plus, poți opta pentru un ham auto pentru câini sau pisici, care este asemănător unei zgarde și se fixează în jurul gâtului și pieptului animalului de companie, apoi se leagă de centura de siguranță.