Paștele se apropie cu pași repezi, iar gospodinele trebuie să se gândească de pe acum la cum va arăta masa festivă. Printre alimentele tradiționale nelipsite de pe masa de Paște este, în mod evident, pasca. Iată ce rețetă folosea gastronomul Radu Anton Roman.
Pască tradițională – rețeta lui Radu Anton Roman
Ingrediente baza:
500 g aluat de cozonac50 g unt pentru uns tava
Pentru umplutură:
500 g brânză de vaci3 ouă + 1 ou pentru uns1 pahar zahăr2 linguri unt2 linguri făină2 prafuri de sarenucșoarăscorțișoară2 linguri stafidezahăr vanilatcoajă de lămâie
Cum se face pasca?
Se unge o tavă rotundă cu unt. În ea, se întinde aluatul în foaie de 1 deget grosime, un pic mai mare decât tava. Se potrivește în tavă, iar surplusul de aluat se lipește ca un tiv pe marginea tăvii.
Se prepară umplutura: brânza, untul și zahărul se freacă bine împreună; se adaugă ouăle, pe rând, apoi sarea, făina, laptele și, la sfârșit, mirodeniile; toate se amestecă bine până la omogenizare.
Umplutura se toarnă peste aluat, se unge totul cu un ou și se dă la cuptor până când blatul devine rumeniu și compoziția trece testul scobitorii.