Se spală rufe în a doua și a treia zi de Paşte? Iată ce spun preoţii despre ce avem voie şi ce nu să facem în primele zile din Săptămâna Luminată, cum se numește săptămâna care urmează marii sărbători de Paște.
În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu “hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem “dezlegare la peste”.
De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Incepand din Duminică Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cânta Axionul Paștilor: “Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: “Hristos a înviat!” și răspund: “Adevărat a înviat!”
Preoții recomandă ca în zilele sărbătorilor mari să nu se facă treburi gospodărești care nu sunt necesare.
A doua și a treia zi de Paște sunt zile importante în calendarul creștin-ortodox, marcate cu cruce roșie, fiind integrate sub sărbătoarea Sfintelor Paști.
Tradiția populară spune că cei care nu respectă sărbătorile de Sfintele Paște, inclusiv zilele de luni și marți după Învierea Domnului, și fac treburi gospodărești pot avea parte de ghinion sau necazuri.
Citește și: Tradiții norocoase împlinite în Vinerea din Săptămâna Luminată