Fiecare certificat de înmatriculare al unei mașini conține o serie de litere și cifre, ce oferă informații relevante despre vehicul și despre persoana care îl deține. Cu toate acestea, mulți conducători auto se pot simți confuzi în privința semnificației fiecărui element din talonul auto, datorită complexității legendei acestuia.
Certificatul de înmatriculare al mașinii conține detalii despre vehicul, proprietar și starea tehnică. Iată ce înseamnă fiecare dintre acestea:
Legenda talonului auto
Talonul auto conține până la 29 de puncte, sub formă de litere și cifre, care oferă informații despre mașină și proprietar.
A – Numărul de înmatriculare;J – Categoria vehiculului;D.1 – Marca;D.2 – Tipul mașinii;D.3 – Denumirea comercială;E – Numărul de identificare al vehiculului / Serie sașiu;K – Numărul omologării de tip;C.2 – Date despre deținătorul vehiculului;C 2.1 – Numele de familie al proprietarului / Denumirea companiei care deține mașina;C 2.2 – Prenumele proprietarului;C 2.3 – Adresa de domiciliu / sediul firmei;C.3 – Date despre utilizatorul vehiculului;B – Data primei înmatriculări a vehiculului;H – Perioada de valabilitate, dacă nu este nelimitată;I – Data înmatriculării;I.1 – Data emiterii certificatului de înmatriculare;F.1 – Masa încărcată maxim admisă din punct de vedere tehnic, cu excepţia motocicletelor;G – Masa vehiculului în serviciu cu caroseria şi cu dispozitiv de cuplare în cazul unui vehicul de tractare în exploatare, din orice altă categorie în afară de M1;P – Motorul;P.1 – Capacitatea cilindrică (în centimetri cubi – cm3);P.2 – Puterea netă maximă (în kW);P.3 – Tipul de combustibil sau de sursă de putere;Q – Raportul putere/masă (în kW/kg) (numai pentru motociclete);R – Culoarea vehiculului;S – Numărul de locuri;S.1 – Număr de locuri, inclusiv locul conducătorului auto;S.2 – Număr de locuri în picioare (acolo unde este cazul);X – Seria cărții de identitate a vehiculului;Z – Autoritatea emitentă.
De asemenea, talonul auto conține pe cea de-a treia filă informații cu privire la data când a fost efectuată Inspecția Tehnică Periodică și valabilitatea acesteia. Vehiculele auto care nu au ITP valabil, nu au dreptul să circule pe drumurile publice, scrie ProMotor.
Șoferii care sunt prinși fără ITP, riscă amenzi uriașe și vor rămâne atât fără talon, cât și fără plăcuțele de înmatriculare.