Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, luni şi marţi. Oficialul european se va întâlni, luni, cu prim-ministrul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu, după care va avea un dialog cu asociaţiile fermierilor şi cu reprezentanţi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.
Marţi, comisarul Wojciechowski va vizita Portul Constanţa şi îşi va încheia deplasarea în România vizitând Crama Rasova şi proiecte finanţate de UE, mai arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.
„Aştept cu nerăbdare să sosesc în România pentru o vizită care va oferi o serie de oportunităţi importante. În primul rând, aceasta va fi o ocazie de a participa la reuniuni constructive cu prim-ministrul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Florin Barbu, pentru a discuta cele mai recente evoluţii care au un impact asupra agriculturii atât în România, cât şi în UE, precum şi punerea în aplicare a planului strategic PAC al României, care direcţionează fonduri UE în valoare de aproximativ 15 miliarde euro către fermierii şi comunităţile rurale din România. România a devenit un producător agroalimentar important în ultimul deceniu, exporturile atingând un excedent net de 2,7 miliarde euro în 2023. Prin urmare, este esenţial să se asigure faptul că fermierii din România pot continua să producă în cantităţi mari şi cu cele mai sustenabile metode, în beneficiul pe termen lung al economiilor regionale, al pieţei UE şi al securităţii alimentare mondiale”, a afirmat Janusz Wojciechowski, înaintea vizitei, conform sursei citate.
El a vorbit şi despre vizita sa la portul Constanţa şi a spus că e „o ocazie excelentă de a evalua situaţia actuală în ceea ce priveşte transportul cerealelor şi al altor produse agricole din Ucraina”.
„România a depus eforturi excepţionale pentru a oferi un ajutor vital economiei Ucrainei în timpul celei mai profunde crize, facilitând cea mai mare rută alternativă de export pentru cereale şi pentru alte mărfuri în afara coridorului Mării Negre. Din acest motiv, Comisia a aprobat recent o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 126 de milioane euro, pentru a sprijini investiţiile necesare în porturile care se confruntă cu fluxuri comerciale sporite. România poate beneficia, de asemenea, de finanţare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – componenta Transporturi, pentru a sprijini investiţiile în infrastructuri noi şi modernizate”, a completat comisarul european pentru agricultură.
Acesta a subliniat şi că va avea ocazia să se întâlniească personal cu fermierii românii şi să le mulţumească pentru „activitatea lor vitală”.
„În cele din urmă, cel mai important, voi avea ocazia să mă întâlnesc personal cu fermierii din România şi să le mulţumesc pentru activitatea lor vitală. Fermierii români şi-au dovedit rezilienţa şi şi-au demonstrat rolul vital în sistemul alimentar al UE în repetate rânduri în aceşti ani dificili. Comisia Europeană este conştientă de provocările cu care s-au confruntat şi a răspuns ferm, de exemplu prin consolidarea măsurilor de salvgardare pentru contracararea impactului negativ al importurilor ucrainene, prin furnizarea de sprijin de urgenţă în valoare de aproape 40 de milioane euro din rezerva pentru agricultură şi, cel mai recent, prin pachetul nostru de măsuri de reducere a sarcinilor administrative şi de consolidare a echităţii în cadrul lanţului de aprovizionare. M-am întâlnit cu fermieri români la Bruxelles în mai multe rânduri în timpul mandatului meu şi aştept cu interes reînnoirea conversaţiei noastre la Bucureşti, pentru a discuta despre modul în care UE îi poate sprijini în legătură cu cele mai presante provocări cu care se confruntă şi cum îi poate ajuta să îşi valorifice la maximum oportunităţile cele mai promiţătoare”, a conchis comisarul Wojciechowski.