Klaus Iohannis ar urma să se retragă din cursa pentru conducerea NATO, a titrat presa turcă. Jurnaliștii susțin că președintele român va face marele anunț în următoarele zile, după ce nu a reușit să convingă niciun lider important din alianță să-l susțină împotriva lui Mark Rutte.
Presa din Turcia mai scrie că premierul olandez Mark Rutte a reușit să obțină sprijinul tuturor aliaților, cu excepția a trei țări.
„În acest moment, Mark Rutte a reușit să obțină sprijinul tuturor aliaților, cu excepția a trei țări. Se așteaptă ca președintele român Iohannis, căruia niciun stat nu i-a promis până acum sprijinul, să-și retragă și el candidatura în zilele următoare. Rămân Slovacia și Ungaria lui Orban, care se opun opoziție ferm”, scrie publicația turcă T24.
Jurnaliștii turci susțin că Ungaria și Slovacia sunt în opoziție cu decizia marilor puteri din NATO, după ce a fost acordat un sprijin militar substanțial Ucrainei.
„Slovacii au resentimente față de Rutte din cauza dificultăților cauzate de Olanda în aderarea la Schengen. Orban, pe de altă parte, este supărat că Rutte îl critică adesea pentru practicile sale în materie de drepturile omului în UE. El vrea ca acesta să își ceară scuze atunci când are ocazia. Obiecțiile ambelor țări care decurg din dinamica din cadrul UE nu sunt luate prea în serios. În zilele următoare, pare foarte probabil ca Rutte să fie anunțat în unanimitate ca noul secretar general al NATO în cadrul summitului NATO care va avea loc la Washington în perioada 8-9 iulie. conform calendarului preconizat, noul secretar general va trebui să își preia funcția la începutul lunii septembrie. Cu toate acestea, negocierile pentru formarea unui guvern în Olanda pot dura mult timp. Noul guvern olandez nu a fost încă format, deși a trecut aproape un an de la alegeri. Dacă un nou guvern nu poate fi format până în septembrie, olandezii vor găsi probabil o formulă pentru ca Rutte să demisioneze din funcția de prim-ministru interimar”, mai scrie publicația.
Salariul mediu net a crescut cu aproximativ 14% într-un an. La ce valoare a ajuns în luna martie
Mai mult, turcii se întreabă de ce țara lor nu a desemnat un candidat în condițiile în care de 75 de ani au a doua cea mai mare armată din NATO.
„Dacă va fi confirmat, Mark Rutte va fi cel de-al patrulea secretar general al NATO din Olanda. Cu una sau două excepții, țările din nordul Europei au pus practic un embargo asupra postului de secretar general. Noii membri ai NATO sunt foarte deranjați de această situație. Nu putem să nu ne întrebăm de ce Turcia, care are a doua armată ca mărime din NATO de 75 de ani și care și-a asumat o povară considerabilă, nu are nici măcar un candidat pentru funcția de secretar general. Sau plătim factura în NATO pentru incapacitatea noastră de a rezolva problemele bilaterale cu Grecia?”, scrie publicația T24.
BNR a mărit prognoza de inflație pentru finalul acestui an – de la 4,7% la 4,9%