Natura este plină de surprize și mister. De la cele mai mari și mai puternice fenomene, cum ar fi cutremurele și erupțiile vulcanice, la cele mai subtile și mai ciudate, cum ar fi fenomenele optice sau aurorele, ea ne oferă mereu noi și noi pretexte pentru a ne hrăni admirația și curiozitatea. Un astfel de fenomen care a șocat cercetătorii și a atras atenția lumii este cel al valurilor pătrate, un eveniment natural care s-a materializat într-un loc unde nu ar fi fost așteptat.
În natură, există mii de fenomene care au nedumerit omenirea de milenii. Majoritatea sunt atât de frumoase pe cât sunt de unice.
Apele din sudul Franței găzduiesc insula Re, care are plaje fantastice unde puteți vedea urme ale fostelor buncăre naziste din al Doilea Război Mondial. Arată ca o insulă ca oricare alta din zonă, dar există ceva care o deosebește de restul.
La o simplă privire, valurile care se formează pe coasta par să semene cu o tablă de șah. Priveliștea este atât de spectaculoasă încât farul este un punct de întâlnire și atracție pentru turiștii care doresc să vadă fenomenul.
Oamenii din trecut credeau că fenomenul de pe insula Re este creat de o forță magică, însă există o explicație științifică pentru acest lucru.
Ce sunt valurile pătrate și de ce sunt periculoase
Valurile sunt generate de două mări adânci care se ciocnesc oblic. Acest fapt particular, asociat cu influența vântului, face posibilă observarea clară a valurilor sub formă de pătrat pe suprafața apei.
Pe lângă frumusețea incontestabilă a acestui fenomen, este important să subliniem că este foarte periculos pentru cei care intră în apă. Curenții puternici pot declanșa alți așa-numiți curenți de undă, care seamănă cu un râu curgător care se îndepărtează de coastă.
Culoarea acestui râu este ușor diferită și conține bule; dacă în mare există unele obiecte care plutesc libere, cum ar fi ramuri sau gunoi, acești curenți le atrag rapid și le țin departe de coastă.
Pericolul real nu este că ești tras puternic în larg, ci modul în care reacționează o persoană: mulți oameni care se scaldă în apă intră în panică și încearcă să înoate împotriva curentului. După o îndelungă luptă cu curentul dezlănțuit, aceștia obosesc și se scufundă.
Cheia evadării este să nu să înoți împotriva curentului, ci paralel cu țărmul, scăpând în acest fel de aceste valuri ucigașe.