Anvelopele sunt un element esential al unui vehicul, însă puțini știu că durata de viață a acestora este limitată și poate fi afectată de multe factori, inclusiv modul în care sunt folosite și condițiile în care sunt întreținute. De fapt, anvelopele se pot uza chiar dacă nu sunt folosite deloc, dar cum se calculează durata de viață a acestora și ce sfaturi ar trebui să urmăm pentru a le păstra în stare bună cât mai mult timp? 

Toate tipurile de anvelope au o durată limitată de utilizare și trebuie înlocuite după câțiva ani. Sau după un anumit număr de kilometri, când s-au tocit ori au apărut crăpături iar cauciucul și-a pierdut din proprietăți.

„Nu poți stabili o durată exactă de viață a unei anvelope, pentru că depinde mult de calitatea cauciucului, de drumul pe care a fost folosită și de stilul de conducere. În general, anvelopele premium sunt mult mai rezistente decât cele ieftine. Dar nu e o regulă generală. Contează și condițiile de exploatare”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Un stil de condus agresiv, cu accelerări, viraje și frânări bruște va accelera uzura anvelopelor. De asemenea, un asfalt de proastă calitate sau un drum de piatră va toci cauciucurile mult mai repede.

„Cred că majoritatea anvelopelor rezistă cel puțin 50.000-60.000 de kilometri. Dar, dacă șoferul are un stil de condus corect, ar putea ajunge chiar și la 200.000 de kilometri cu un singur set de cauciucuri”, a mai spus mecanicul.

Topul țărilor cu cei mai mulți bețivi în 2024. România se află în top 10, iar vecinii de la Est sunt pe podium

Iar asta e valabil atât pentru anvelopele de vară, cât și pentru cele de iarnă sau all-season.

Stabilește legea un număr de kilometri după care trebuie să schimbi cauciucurile?

Legea din România nu stabilește o limită de kilometri care poate fi parcursă cu un set de anvelope.

În schimb, impune șoferilor să nu folosească sub nicio formă cauciucuri uzate.

Astfel, dacă anvelopele se apropie sau au atins limita maximă de uzură, trebuie înlocuite. În caz contrar, conducătorul auto poate fi amendat cu până la 3.300 de lei și va rămâne fără talon și plăcuțele de înmatriculare.

Dincolo de sancțiune, limitele de uzură sunt impuse deoarece anvelopele își pierd proprietățile după acest punct. Astfel, aderența va fi tot mai scăzută, iar distanța de frânare va crește.

Iar în cazul în care plouă, riscul de acvaplanare este foarte mare.

Cât te costă să-ți cânte Irina Loghin la petrecere în 2024. Regina muzicii populare încă dă curs evenimentelor private și sărbătorilor locale

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here