Operațiunea JUPITER coordonată de PICCJ și IGPR se extinde în a doua zi si în privința infracțiunilor de mediu, fiind desfăsurate activităti în mai multe județe. Sunt vizați mai mulți operatori economici din Giurgiu si Sibiu.Acțiunea vizează combaterea încălcărilor legislației de protecție a mediului, poluarea solului, tăierile ilegale de arbori și alte activități dăunătoare mediului înconjurător. Autoritățile implică resurse și echipe specializate pentru identificarea și sancționarea celor responsabili. Scopul este de a transmite un mesaj ferm că încălcările legii de mediu nu vor fi tolerate.
În dimineața acestei zile, într-o operațiune coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și IGPR, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu împreună cu polițiștii din cadrul IPJ GIURGIU-SICE, au pus in aplicare 6 mandate de perchezitie domiciliara pe raza județelor Giurgiu și Ilfov, la domiciliile unor persoane fizice și juridice.
În cauza se efectuează cercetări cu privire la reprezentanții unei societăți comerciale de pe raza județului Giurgiu, care în perioada martie-septembrie 2022, au livrat către 3 operatori economici cantități însemnate de deșeuri feroase și neferoase, în valoare de aproximativ 27 milioane lei. Ulterior, sumele au fost virate în conturile societăți și retrase prin intermediul cardurilor bancare. Din probatoriul administrat, a rezultat ca bugetul general consolidat a fost prejudiciat cu suma de 4.835.374 lei, ca urmare a neînregistrării în actele contabile ale societății a facturilor fiscale de livrare deșeuri, precum și a neachitării contribuției fondului de mediu. La sediul IPJ Giurgiu-SICE vor fi conduși 4 suspecți, în baza mandatelor de aducere, în vederea dispunerii masurilor procedurale.
Tot in acestă dimineață, intr-un alt dosar, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul SAESP Sibiu au efectuat o perchezitie domiciliară la sediul unei societatii comerciale si in anexele imobilului, cu scopul de a gasi deseurile periculoase colectate ilegal, bunurile obtinute prin incendiere si urmele acestor fapte, existand date ca societatea GE NIK SRL din localitatea Tarnava, jud. Sibiu, incendiaza deseuri pentru a recupera metale neferoase.
Obiectul dosarului il reprezinta savarsirea infractiunilor de colectarea, transportul si valorificarea de deseuri, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, fapta prev de art.66 alin.1 lit.b) si neluarea sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, valorificare sau eliminare a deseurilor periculoase, fapta prev de art.66 alin.2 lit.b), ambele din OUG 92/2021 privind regimul deseurilor.
Operațiunea coordonată de PICCJ și IGPR pentru combaterea infracțiunilor de mediu în județele Giurgiu și Sibiu este o dovadă concretă a angajamentului autorităților în protejarea mediului înconjurător. Prin investigațiile și acțiunile lor, autoritățile demonstrează că încălcările legii în acest domeniu nu vor fi tolerate și că cei responsabili vor fi aduși în fața justiției. Este esențial să continue aceste eforturi pentru a asigura respectarea legislației in vedeea asigurarii unui mediu înconjurător sănătos și sustenabil.