Epuizarea fizică și emoțională, lipsa de reacție și empatie, dar și lipsa randamentului sunt câteva dintre simptomele specifice burnout, dar care sunt ușor confundate cu oboseala. 

Nu mai este nicio surpriză: cei mai mulți oameni se simt obosiți pe perioade îndelungate de timp. Dar cum știi când este vorba despre o “simplă” oboseală și când este vorba despre burnout? Experții sunt de părere că există o linie subțire între cele două. Iată cum știi că suferi cu adevărat de burnout și trebuie să iei măsuri în acest sens!

 

Ce este burnoutul și cum diferă de oboseală?

 

Conform celor susține de Dr Heidi Hanna, burnout-ul poate fi definit drept un sentiment de “prăbușire” fizică sau mentală, cauzată de muncă excesivă sau de stres cronic.

Deși oboseala este un semn de burnout, acesta este amplificat de alte simptome fizice și mentale. Diferența este următoarea: când ești obosit, încă poți funcționa, chiar dacă nu ești la capacitate maximă. „Dar în plin burnout, nu mai ești capabil să funcționezi eficient pe plan personal sau profesional,” explică Dr. Sherrie Bourg Carter,  autoare a cărții “High Octane Women: How Superachievers Can Avoid Burnout”.

De asemenea, atunci când ești obosită, încă poți să simți anumite emoții, fie că sunt ele anxietate, tristețe sau deznădejde. Pe de altă parte, atunci când suferi de burnout, ai un sentiment ciudat de gol, că și cum corpul și creierul tău refuze să cooperez.

 

Care este cauza pentru burnout?

 

Cauza acestei suferințe atât mentale, cât și fizice este, deloc surprinzător, stresul cronic. Stresul care se acumulează în timp, nevoia de a fi mereu conectată, de a face cât mai multe, neglijarea somnului și a rutinei de îngrijire te pot face să rămâi fără vlagă.

 

Bineînțeles, una sau două nopți nedormite nu vor cauza epuizare. Problema apare atunci când factorii de stres — fie că sunt legați de muncă, emoționali sau sociali—continuă pe o perioada lungă de timp, iar corpul și mintea ta nu pot ține pasul. Când ești sub stres constant, corpul tău produce mai mult cortizol (hormonul stresului), care conduce treptat către burnout.

 

Simptomele specifice de burnout

 

Deși nu trebuie să ai toate simptomele următoare pentru a suferi de burnout, și nici experimentarea tuturor celor trei nu înseamnă întotdeauna că ești într-o faza de burnout, simptomele specifice sunt:

Epuizare fizică și emoțională

Dincolo de a te simți fizic obosită, te poți simți epuizată, secătuită și poți avea groază față de ceea ce va aduce următoarea zi. De asemenea, poți experimenta insomnie (în ciuda faptului că eșți epuizată, pur și simplu nu poți să adormi), dureri fizice, boli din cauza unui sistem imunitar slăbit și te poți simți anxioasă, deprimată sau chiar furioasă.

Cinism și detașare

Poți să te simți pesimistă, negativistă și deconectată de cei din jur. Când eșți epuizată cu adevărat, ajungi pur și simplu să nu-ți mai pese de nimic din jurul tău. Oricât de mult îți iubești jobul, familia sau prietenii, ești detașată de tot, nu te poți concentra și nu ai energia necesară pentru a te implică în nimic.

Nu ai randament

Ești ușor distrasă, uiți lucruri, nu reușești să ai productivitate, să te concentrezi și poți ajunge să te întrebi care mai este rolul tău în tot ceea ce ai de făcut.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here