NATO are la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să își recâștige capacitatea de a lansa un atac convențional împotriva alianței nord-atlantice, susține comandantul forțelor armate norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, într-un interviu acordat agenției de presă Bloomberg.
Mai multe țări NATO estimează că Rusia are nevoie de cel puțin încă un deceniu pentru a-și reface capacitățile militare, care au fost reduse de războiul din Ucraina. Însă, Kristoffersen crede această estimare este greșită, iar industria rusă se descurcă mult mai bine decât se aștepta, relatează HotNews.
„La un moment dat, cineva a spus că va dura 10 ani (până când Rusia își va reconstitui capacitatea ofensivă), dar cred că ne-am întors la mai puțin de 10 ani din cauza bazei industriale care funcționează acum în Rusia”, a declarat Kristoffersen pentru Bloomberg, citat de The Kyiv Independent.
„Va dura ceva timp, ceea ce ne oferă o fereastră acum, în următorii doi-trei ani, pentru a ne reconstitui forțele, pentru a ne reface stocurile în același timp în care susținem Ucraina”, a mai spus șeful armatei norvegiene.
În opinia sa, țările NATO trebuie să-și „accelereze” de urgență planurile militare.
„Trebuie să o facem în doi-trei ani pentru a ne asigura că suntem pregătiți pentru orice s-ar putea întâmpla”, a arătat oficialul norvegian.
Declarațiile lui Kristoffersen vin după o serie de avertismente, lansate încă de la începutul acestui an, tot mai sumbre din partea liderilor occidentali și a oficialilor din domeniul apărării cu privire la amenințarea pe care o reprezintă Rusia și la lipsa actuală de pregătire a Europei pentru un conflict direct cu Moscova.
Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a avertizat în ianuarie că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, însă estimează că Vladimir Putin ar putea invada o țară NATO peste „5-8 ani” începând de acum.
Tot în luna ianuarie, mai mulți generali de rang înalt au spus că Alianța Nord-Atlantică ar avea la dispoziție trei ani ca să se pregătească pentru o posibilă ofensivă rusească în Europa, care ar viza atât infrastructura militară, cât și cea civilă, mai artă sursa citată.