O farsă telefonică declanșată de doi minori din Petrila, județul Hunedoara, a stârnit o anchetă la IPJ Hunedoara. Incidentul a implicat un copil de 11 ani care, alături de un prieten în vârstă de 10 ani, a sunat un bărbat la întâmplare, pretinzând că este agresat de tatăl său. Consecințele acestei farse au generat reacții neașteptate. Cum s-a întâmplat totul

Pe data de 6 iunie 2024, în jurul orei 22:00, un bărbat în vârstă de 47 de ani, din municipiul Deva, a fost contactat telefonic de către un individ aparent minor, care i-a cerut un număr de telefon pentru “Protecția Copilului”, susținând că este victima unei agresiuni fizice din partea tatălui său. Incidentul a fost raportat la Poliția Municipiului Deva, iar polițiștii au început investigațiile.

„La data de 06 iunie 2024, în jurul orei 22:00, Poliţia Municipiului Deva a fost sesizată de un bărbat în vârstă de 47 de ani, din municipiul Deva, cu privire la faptul că a fost apelat telefonic de către o persoană ce părea a fi un minor, care l-a întrebat dacă poate să îi comunice un număr de telefon de la ,,Protecţia Copilului”, pentru că a fost agresat fizic de către tatăl său, fără a preciza, însă, cum se numește sau unde se află. Bărbatul de 47 de ani i-a recomandat minorului să apeleze numărul de urgenţă 112, moment în care, în cadrul discuției a intervenit şi tatăl minorului, care i-a adresat injurii şi l-a întrebat pe minor cu cine vorbeşte la telefon, după care convorbirea s-a întrerupt”, a transmis IPJ Hunedoara.

Ulterior, polițiștii au identificat apelantul ca fiind un minor de 11 ani din orașul Petrila, care a recunoscut că a făcut o farsă alături de un prieten de 10 ani. Conținutul apelului s-a dovedit a fi fals, iar niciunul dintre cei doi nu a fost victima unei infracțiuni. Tatăl minorului a declarat că nu avea cunoștință despre farsă și că nu și-a agresat fiul în niciun fel.

„Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Deva au identificat apelantul, un minor în vârstă de 11 ani, din oraşul Petrila, care a recunoscut faptul că, aflându-se cu un prieten în vârstă de 10 ani, a apelat un număr de telefon „la întâmplare” pentru a face o farsă, conţinutul apelului fiind o informare falsă, acesta nefiind victima niciunei infracţiuni. Totodată, poliţiştii l-au identificat şi pe tatăl apelantului, un bărbat în vârstă de 35 de ani, din oraşul Petrila, care a declarat că nu avea cunoştinţă despre cele întâmplate şi nu şi-a agresat fiul sub nicio formă”, mai precizează IPJ HUnedoara.

Părinții minorilor au fost sancționați

Părinții celor doi minori vor fi sancționați contravențional pentru neglijența supravegherii acestora. IPJ Hunedoara a atras atenția asupra consecințelor apelurilor false la numărul de urgență 112, subliniind că acestea pot perturba grav siguranța publică și pot implica resurse considerabile ale forțelor de intervenție. Legislația românească prevede sancțiuni pentru alertele false către agențiile specializate de intervenție, inclusiv amenzi sau ore de muncă în folosul comunității.

Astfel, apelarea nejustificată a numărului 112 poate nu doar perturba activitățile de intervenție, dar poate pune și în pericol viața persoanelor aflate în situații reale de urgență. IPJ Hunedoara reamintește publicului că utilizarea abuzivă a numărului de urgență poate avea consecințe grave și îndeamnă la responsabilitate în utilizarea acestuia.

„Deşi în acest caz nu a fost apelat numărul de urgenţă 112, poliţiştii atrag atenţia cu privire la faptul că apelurile false la 112 sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societăţii şi tulburări ale siguranţei publice, atât prin natura şi amploarea forţelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare şi contracarare (Poliţia Română, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Român de Informaţii), cât şi prin stările de temere generate în rândul cetăţenilor, atât cei direct afectaţi, aflaţi în locurile respective cât şi întreaga comunitate. Legislaţia din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie,  se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii”. Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent sau, mai grav, fals, pe linie poate aştepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!”, a transmis IPJ Hunedoara.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here