Tensiunile dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord escaladeaza, luând uneori aspecte tragi-comice. După ce, la sfârșitul lunii mai, Kim Jong Un a trimis peste graniță baloane cu gunoi și excremente care să se spargă deasupra Coreei de Sud, regimul de la Seul a decis că o astfel de acțiune merită pedepsită și și-a anunțat planurile de răzbunare.
Consiliul de securitate națională de la Seul a declarat că va relua transmiterea prin difuzoare a unor emisiuni de propagandă anti-nord-coreene pentru prima dată din 2018, relatează Sky News.
Consiliul de securitate națională de la Seul a declarat, duminică, că va relua transmiterea prin difuzoare a unor emisiuni de propagandă anti-nord-coreene pentru prima dată din 2018, după ce Phenianul a trimis 330 de baloane pline cu gunoaie peste graniță pe parcursul weekendului.
Coreea de Sud a încetat transmisiunile prin difuzoare în 2018, în timpul unei scurte perioade de diplomație cu Phenianul, când țările au semnat un acord pentru reducerea tensiunilor. Când au fost active ultima dată, în difuzoare s-au auzit melodii K-pop, rapoarte meteo și atacuri la adresa conducerii Coreei de Nord. Armata sud-coreeană susține că sunetul poate călători mai mult de 19 kilometri în Coreea de Nord.
Coreea de Sud a suspendat acordul de pace de șase ani la 4 iunie, după ce Coreea de Nord a trimis sute de baloane cu deșeuri peste graniță. Acest lucru i-a permis Seulului să reia transmisiunile și să reînceapă exerciții cu focuri reale în apropierea graniței.
Olaf Scholz este în cădere liberă, după alegerile actuale. Germania vrea algeri anticipate
De la ce a pornit conflictul
La sfârșitul lunii mai Coreea de Sud şi-a avertizat locuitorii din apropierea graniţei cu Coreea de Nord să fie în alertă după ce în presă au apărut relatări conform cărora au fost detectate peste 100 de baloane care transportau diverse obiecte, inclusiv ceea ce părea a fi gunoi şi excremente.
Armata din Coreea de Sud a afirmat că obiecte neidentificate despre care se crede că sunt din Coreea de Nord au fost văzute în apropierea graniţei fortificate şi a cerut oamenilor să stea deoparte şi să anunţe Armata sau Poliţia. Până miercuri, au fost detectate peste 100 de baloane, unele aterizând, iar altele fiind încă în aer, a relatat Yonhap News, citând o sursă militară. Fotografiile publicate în presa sud-coreeană arată un balon alb cu o pungă de plastic legată de el, iar într-o altă imagine se vede un balon căzut, cu gunoi împrăştiat în jurul său.
Coreea de Nord şi Coreea de Sud rămân, tehnic, în război, întrucât războiul coreean din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu. Marile lor armate se confruntă peste graniţă, iar Coreea de Nord a lansat proiectile şi rachete spre Sud şi ameninţă în mod constant să îşi anihileze vecinul. Peter Ward, cercetător la Institutul Sejong, a afirmat că a trimise baloane este o chestiune mult mai puţin riscantă decât acţiunile militare directe. “Aceste tactici de zonă gri sunt mai greu de contracarat şi prezintă un risc mai mic de escaladare militară incontrolabilă, chiar dacă sunt oribile pentru civili, care sunt cei vizaţi”, a spus el.
Alertă pe râul Bârzava: Bărbat posibil înecat, căutat de pompieri