Pentru mulți dintre noi, creditul este o soluție necesară pentru a achiziționa o proprietate, a face o investiție sau a acoperi o lipsă financiară. Însă, pentru a evita să rămânem în incapacitate de plată este important să ne pregătim un plan financiar solid. Una dintre cele mai importante aspecte înainte de a lua un credit este să știm cât trebuie să primim ca salariu pentru a plăti înapoi suma împrumutată.
Într-un mediu financiar în care dobânda și ratele lunar de plata se mențin la niveluri ridicate, mulți oameni se întreabă cât ar trebui să primească ca salariu pentru a face un credit de 50.000 de euro și să poată plăti înapoi sumele împrumutate în termenul stabilit.
Dacă înainte de pandemie era simplu să iei un credit pentru o locuință nouă, acum, băncile sunt ceva mai rigide. Dacă este vorba despre un credit ipotecar, ai nevoie de minim 3.498 de lei pe lună.
De cealaltă parte, pentru împrumuturile ipotecare, money.ro a analizat trei scenarii, pe o perioadă de 30 de ani, cu dobândă variabilă în lei și avans de 15% (37.500 de lei), lucrurile stau diferit.
Avertismentul BNR: „Stabilitatea financiară este amenințată, în România”
Perioada de rambursare este una mult mai mare, astfel că rata lunară e și ea mult mai mică și arată în felul următor:
Banca Transilvania: Rata lunară de 1.428 lei, venit minim lunar de 3.570 de lei.ING: Rata lunară de 1.399 lei, venit minim lunar de 3.498 de lei.Raiffeisen Bank: Rata lunară de 1.679 lei, venit minim lunar de 4.198 de lei.BRD: Rata lunară de 1.717 lei, venit minim lunar de 4.293 de lei.CEC Bank: Rata lunară de 1.657 lei, venit minim lunar de 4.143 de lei.BCR: Rata lunară de 1.631 lei, venit minim lunar de 4.078 de lei.
În cazul unui credit de nevoi personale în schimb, salariul trebuie să fie de 14.673 de lei. Depinde de bancă și evident, de perioada în care este rambursat creditul.
În cazul împrumuturilor de nevoi personale, Banca Transilvania oferă un astfel de produs, cu o rată lunară de 5.869 de lei, necesitând un venit lunar de 14.673 de lei, potrivit financer.com.