În fiecare an pe data de 24 iunie este sărbătorită Ziua Universală a Iei. Inițiatorii acestui fenomen, pornit în urmă cu 11 ani, fac un apel către toți iubitorii portului popular. Fiecare deținător de straie tradiționale este rugat ca astăzi, 24 iunie, să promoveze portul din zona sa de proveniență, publicând pe rețelele de socializare o fotografie în care îmbracă ia românească. 24 iunie, Ziua Universală a Iei

Comunitatea online “La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, a propus, în anul 2012, ca data de 24 iunie, când are loc sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi cea străveche a Sânzienelor şi Drăgaicei, să devină o zi dedicată iei şi să fie cunoscută drept Ziua Universală a Iei.

În iunie 2013, a avut loc prima ediţie cu tema “Sânzienele îmbracă Planeta în IE”, care a declanşat o adevărată mişcare culturală şi a readus în actualitate cămaşa şi portul tradiţional românesc.

SÂNZIENELE 2024, DRĂGAICA. Tradiţii și obiceiuri. SEMNUL care îţi arată că vei avea NOROC tot anul!

Anul acesta tema Zilei Universale a Iei este “Un nou început – Give Credit”. Comunitatea “La Blouse Roumaine” spune că este momentul să se înceapă un nou capitol al acestei mișcări, cu scopul de a transmite  lumii întregi un mesaj despre cine suntem, care este identitatea noastră culturală şi cum dorim să o protejăm şi să o transmitem mai departe generaţiilor următoare.

“Aşadar, invităm toate brandurile internaţionale de modă să participe pe 23 şi 24 iunie la Ziua Universală a Iei alături de noi, să vină în România, să ne respecte cultura şi dacă doresc să se inspire, să recunoască originile şi să implice creativ oamenii care, din generaţie în generaţie au creat, au îmbogăţit, au păstrat şi au transmis mai departe ia, cămaşa şi portul nostru tradiţional”, se arată pe pagina de facebook “La Blouse Roumaine”, conform Agerpres.

Apel către toți iubitorii portului tradițional

De asemenea, invitația se adresează tuturor iubitorilor și păstrătorilor de tradiții, care sunt invitați ca astăzi, 24 iunie, să îmbrace și să să distribuie pe conturile de socializare fotografii cu ei în straie populare, din zona etnografică de origine a fiecăruia.“Toate comunităţile păstrătoare din România şi din teritoriile locuite de români sunt rugate să poarte pe 23 şi 24 iunie întregul port tradiţional specific localităţii şi zonei lor şi să realizeze o fotografie de grup pe care să o trimită pe Facebook, Instagram sau email ([email protected]) sau să o posteze simplu cu mesajul comunităţii şi cu tag-uri #ZiuaIei #GiveCredit #Lablouseroumaine #AcasalaOrigini şi, foarte important, cu menţionarea localităţii în postare.”, mai scrie, conform aceelași surse.

Ziua Iei, sărbătorită în peste 60 de țări

Ziua Universală a Iei a fost recunoscută pentru prima dată în lume, în 2015, prin Proclamaţia emisă de către primarul capitalei americane Washington D.C, Muriel Bowser, la iniţiativa lui Bogdan Banu, fondatorul organizaţiei Romanians of D.C, cu sprijinul comunităţii româneşti şi al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii.

Din 2016, manifestarea este susţinută de către Asociaţia “La blouse roumaine – IA”, fondată pentru a sprijini eforturile comunităţii de a promova şi proteja ia şi valorile culturale româneşti şi universale.

De sărbătoarea Sânzienelor este interzis scăldatul. Ce nu mai ai voie să faci în această zi dacă vrei să-ți meargă bine. Cele mai bizare superstiții

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în prezent, în peste 60 de ţări şi 130 de localităţi, cu peste 200 de evenimente. Manifestarea a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind marcată atât de ambasadele României, cât şi de misiunile diplomatice în România.Un proiect de Lege privind declararea zilei de 24 iunie “Ziua Iei” a fost depus la Parlament, în 2021, de către mai mulţi senatori şi deputaţi. Senatul a adoptat proiectul de lege la 27 septembrie 2021 iar plenul Camerei Deputaţilor la 31 mai 2022. La 21 iunie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul nr. 905/2022 privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca “Ziua Iei”, care a devenit Legea nr. 184/2022.

Ia românească, inspirație pentru branduri internaționale de renume

Astăzi, 24 iunie, cu ocazia sărbătorii iei românești Cristina Chiriac, antreprenor şi preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin, a vorbit despre arta realizării costumelor populare româneşti, transmisă de la o generaţie la alta.

“Să înţelegem că valoarea pe care artizanii români, cei care mai sunt astăzi în viaţă o dau acestor obiecte vestimentare, are capacitatea de a trece prin timp, prin noi, şi reprezintă nu doar moştenirea pe care noi am primit-o de la străbunii noştri, dar poate fi şi moştenirea pe care noi o lăsăm generaţiei de mâine”, a declarat Cristina Chiriac pentru Agerpres.

De ce trebuie să aduni astăzi frunze de nuc și de tei. Cum să le folosești pentru a ține bolile la distanță

Cristina Chiriac Preşedinta CONAF a vorbit şi despre disputa apărută în urma folosirii de către casa de modă Louis Vuitton a unei cămăşi inspirate de cea tradiţională din Mărginimea Sibiului.

“Într-un fel acest diferend de părţi de opinie a venit la pachet şi cu părţi pozitive. Acum, aproape tot mapamondul ştie că acea cămaşă de Sibiu aparţine României”, a mai spus Cristina Chiriac, scrie sursa.

 

Sursa: Agerpres

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here