Sute de experți din industria tutunului, oameni de știință și specialiști în politici publice s-au reunit în cadrul celei de-a 11-a ediții a Forumului Global despre Nicotină (GFN) care a avut loc în Varșovia. Sub umbrela acelorași provocări ca în anii trecuți, aceștia au discutat despre rolul produselor alternative cu nicotină în combaterea efectelor nocive ale fumatului și despre pașii pe care factorii decizionali trebuie să îi facă pentru a promova noile tehnologii în rândurile fumătorilor.
Cele mai recente studii demonstrează că produsele cu risc redus sunt opțiuni mai sigure pentru fumători față de țigări. Cele din urmă eliberează prin ardere mii de substanțe toxice, pe când pliculețele cu nicotină sau tutunul încălzit se axează doar pe nicotină, substanța care îi face pe oameni să recurgă la fumat. Astfel, produsele cu risc redus ar putea în viitor să înlocuiască în totalitate țigările, iar incidența bolilor legate de fumat ar scădea semnificativ.
„Oamenii cu schizofrenie trăiesc în medie cu 15 ani mai puțin decât majoritatea populației. Principala cauză din spatele acestei boli este fumatul”, spune Uladzimir Pikirenia, Psihiatru specializat pe Sănătate Publică.
Seria de conferințe a subliniat faptul că fumătorii au nevoie de nicotină, dar modul în care o consumă este deosebit de important. De-a lungul timpului, a devenit evident pentru cercetători că este foarte dificil să îi facă pe oameni să renunțe complet la nicotină. De aceea, este mai facil ca ei să treacă de la țigări (care prezintă riscuri semnificative pentru sănătate) la produse cu risc redus. Potrivit celor mai recente cercetări, acestea au cu peste 90% mai puține substanțe nocive decât țigările. Mai mult, s-au înregistrat rezultate îmbucurătoare în statele care au ales să promoveze aceste alternative.
De exemplu, în Suedia (recunoscută pentru folosirea snusului – obținut din tutun măcinat care se administrează oral) consumul de nicotină nu a scăzut, însă rata fumatului este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană (5,6%). Secretul este simplu: suedezii au încurajat produsele fără fum pentru fumători în loc să le interzică sau să le supună acelorași restricții precum cele aplicate țigărilor. De asemenea, bărbații care trăiesc în Suedia au cea mai scăzută rată a mortalității cauzate de tutun și cele mai puține cazuri de cancer pulmonar de pe întreg continentul.
„Deși sunt bine intenționate, reglementările foarte restrictive pur și simplu nu funcționează”
„Exemplul Australiei ne arată că politicile foarte restrictive duc la consecințe grave și neașteptate. Politicienii au responsabilitatea de a înțelege ce efect au în lumea reală politicile pentru care fac presiuni. Atunci când politicile eșuează, repecusiunile – fie ele fiscale sau de altă natură – pot fi semnificative”, spune Colin Mendelsohn, președinte fondator al Asociației Australiene pentru Reducerea Efectelor Negative ale Tutunului.
Unul dintre exemplele negative dezbătute în cadrul Forumului Global despre Nicotină a fost cel al Australiei. Spre deosebire de alte state, în speranța că rata fumatului va scădea, Australia a interzis produsele pentru vapat. Totul, în dauna dovezilor științifice care arată că vapatul este o alternativă mai sigură la fumat. Rezultatele acestei măsuri au fost cele anticipate de susținătorii reducerii riscurilor: în loc să renunțe la fumat, cei care foloseau țigări electronice s-au întors la cele tradiționale. În oglindă, Noua Zeelandă a promovat țigările electronice. Acolo, rata fumatului a scăzut simțitor.
Drept concluzie, specialiștii prezenți în Varșovia și-au exprimat speranța că tranziția de la țigări la produse cu risc scăzut ar putea fi accelerată în viitor. Totul, dacă statele și organzațiile internaționale vor permite desfășurarea unor campanii de informare fundamentate științific și vor crea reglementări speciale pentru produsele alternative. Astfel, modalitatea în care oamenii consumă tutun și nicotină s-ar putea schimba radical, iar impactul negativ asupra sănătății oamenilor s-ar putea reduce drastic.