Află cum să prepari această zacuscă marocană, cât de diferită este față de cea tradițională românească, de ce ingrediente ai nevoie. Rețeta zaalouk. Cum să prepari zacuscă marocană Timp de preparare30 minuteTimp de gătire30 minuteTimp total1 ora Porții: 3-4IngredienteIngrediente zaalouk2 vinete4 roșii3 linguri pastă de roșii2 linguri boia de ardei (paprika)4 căței de usturoi1 lingură fulgi de ardei iute1 lingură chimion măcinat1 lingură ulei de măslinesarepiper negru proaspăt măcinat Cum să pregătești zaalouk. Rețeta și ingrediente

Așadar, dacă și tu vrei să pregătești zaalouk la ține acasă, primul pas cu care vei începe va fi să coci vinetele. Poți face asta la cuptor, aragaz ori pe foc de lemne/grătar. Desigur, avantajul în a le coace pe foc de lemne sau grătar este că vinetele vor capătă și o aromă de fum.

Alege una din metode, însă nu uită să faci străpungi vinetele cu ajutorul unui cuțit ascuțit pentru că acestea să nu pocnească atunci când se coc. Te poți răni destul de serios dacă acestea pocnesc atunci când sunt coapte.

După ce ai găurit vinetele, le ungi cu puțin ulei de măsline folosind o pensula și pune-le la copt. Dacă o să folosești un cuptor, acestea vor avea nevoie de aproximativ 50-60 de minute la o temperatura de 200 de grade Celsius.

În timp ce vinetele sunt la copt, taie roșiile mărunt, toacă mărunt și cățeii de usturoi pentru că totul va merge în tigaie. Pune o lingură cu ulei de măsline într-o tigaie, iar după ce acesta s-a încins adaugă roșiile, usturoiul, dar și pastă de roșii.

Amestecă foarte bine și adaugă apoi boia de ardei iute sau paprika și chimion. Mai pune sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust, iar apoi amestecă bine până ce obții consistentă unui sos.

După ce vinetele s-au copt, lasă-le un pic la răcit pentru a le putea decoji. Următorul pas va fi să le toci bine și să le adaugi peste celelalte ingrediente.

Zacuscă marocană se va mai găti timp de 10-15 minute la foc mic, pentru că aromele să se întrepătrundă și până ce totul începe să se îngroașe.

Rețeta este gata. Pentru servire, o să mai ai nevoie de pătrunjel verde proaspăt tocat, fulgi de ardei iute (opțional), dar și un strop de zeamă de lămâie. Bineînțeles, ar fi bine să ai și niște lipii la îndemână, pentru că sunt ideală pentru a servi acest fel de mâncare!

O alternativă la fulgii de ardei iute este harissa, o pastă de ardei iute care mai conține și usturoi, semințe de coriandru, chimion, ulei de măsline și alte ierburi aromatice.

Mai trebuie să știi că această zacuscă poate fi păstrată fără probleme și la congelator, timp de 2-3 luni. Când o să vrei să o servești, tot ce trebuie să faci este să o lași să se dezghețe la temperatura camerei, iar apoi să o reîncălzești pentru a putea scapă de excesul de lichid.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here