Salariul minim pe economie crește, începând de astăzi, la 3 700 de lei. Măsura a fost aprobată de Guvern la începutul lunii iunie.  

Salariul minim brut garantat în plată se majorează, de la 1 iulie, la 3.700 lei brut, creșterea fiind de 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei. Precizăm faptul că 300 de lei nu sunt taxați la acea sumă. Prin umare, un angajat plătit astfel va primi o sumă de 2.363 lei în mână (adică suma netă).

Câți angajați sunt plătiți cu salariul minim în România

Ministerul Muncii spune că, în România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 13,9 % din numărul total de salariați activi.

De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei vor beneficia un număr de 1.871.266 salariați.

Potrivit Ministerului Muncii, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru.

„Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri,etc.)”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Majorarea salariului nu se va aplica angajaților din 3 sectoare

Creșterea la 3.700 de lei a salariului minim brut pe țară garantat în plată nu se va aplica angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care au un regim preferențial de taxare.

Chiar și fără această majorare, angajații din aceste sectoare vor continua să ia mai mulți bani în mână decât restul angajaților din economie plătiți acum cu salariul minim brut.

Salariul minim pe economie crește de la 1 iulie, dar nu pentru toți angajații

Salariul minim în sectorul construcțiilor a fost mărit doar pe brut de la 1 octombrie, pentru a nu le fi afectat netul angajaților după ce s-a introdus plata CASS.

Astfel, acesta rămâne la 4.582 lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat plătit astfel va avea în mână 3.196 lei.

Cine sunt românii care primesc 284 de lei în plus la salariu de la 1 iulie 2024

La fel ca în cazul construcțiilor, CASS a fost introdus în 2023, iar salariul minim a fost mărit atunci doar pentru a nu se pierde la salariu.

Așadar, acesta rămâne la 3.436 lei brut de la 1 ianuarie 2024, ceea ce s-ar traduce într-un net de 2.396 lei.

Netul e mai mare decât astăzi dacă luăm în calcul aceeași situație ca la construcții. Depinde de angajați.

Tichetele de masă nu vor fi luate în considerare la calculul plafonului de 4 000 de lei

Deși vestea a fost foarte bine primită de angajații remunerați cu salarii minime, bucuria a fost repede spulberată de o temere cu privire la faptul că, cei care beneficiază de tichete de masă, ar fi urmat să primească mai puțini bani de la 1 iulie, deși salariul ar fi crescut. 

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (CNIPMMR) au explicat, în nenumărate rânduri, că dacă Guvernul majorează salariul minim la 3.700 lei, de la 1 iulie, şi crește la 300 de lei suma care nu este impozitată, dar menține totuși la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda aceste beneficii, este posibil ca anumiți angajați să primească salarii mai mici.

Totuși, vinerea trecută, Guvernul a decis să modifice legea astfel încât veniturile să nu fie afectate. Premierul a anunțat, înaintea ședinței de Guvern, că tichetele de masă nu vor fi luate în considerare la calcului plafonului de 4.000 de lei. 

OFICIAL: TICHETELE de masă NU se iau în calcul la stabilirea plafonului de 4000 de lei, anunță Ciolacu 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here