Melcii, cunoscuți sub denumirea de „escargots” în Franța, sunt considerați delicatese pe care puțini își permit să le deguste. Costând sume exorbitante, acești melci sunt rezervați celor cu posibilități financiare ridicate. Cu toate acestea, pasionații de gastronomie care nu dispun de mijlocele financiare pentru a avea acces la preparate din melci au găsit o soluție ingenioasă: să-i recolteze din propria grădină! 

Chiar dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, se pare că poți să îți faci pofta cu micii dăunători din curtea ta. Descoperă cum să identifici melcii comestibili!

Banalul melc din grădină poate deveni acum cina ta, dacă înveți să identifici speciile comestibile. De fapt, „comestibile” nu este tocmai cuvântul potrivit, pentru că se pare că toți melcii cu cochilie pot fi mâncați, însă doar câțiva sunt cu adevărat delicioși. Deși mulți ar strâmba din nas dacă ar ști că mănâncă această creatură care nu este tocmai cea mai drăgălașă din lume, adevărul este că avem la îndemână specii care se aseamănă enorm cu melcii scumpi folosiți la prepararea mâncărurilor exclusiviste.

Iată o informație interesantă: melcul din curte aparține speciei Helix aspersa și este rudă apropiată a celui franțuzesc (Hexia pomatia). De altfel, amândoi se găsesc pe farfuriile bogaților, sub denumiri diferite: primul ca „gros blanc” (marele alb) și al doilea ca „petit gris” (micuțul gri). Chiar dacă savoarea nu este exact aceeași, te poți bucura de un gust foarte asemănător, iar papilele tale gustative cu siguranță că nu se vor supăra!

Afirmațiile ce te vor ajuta în iulie 2024 în funcție de zodie

A doua specie de melci populară în lumea gastronomică este Cepaea, care poate fi recunoscută cu ușurință datorită cochiliei interesante cu dungi spiralate. Se spune că acest melc este foarte fraged și de aceea este unul dintre preferații gurmanzilor!

Melcii ar trebui adunați noaptea, pentru că sunt animale nocturne. Odată ce i-ai adunat, va trebui să îi ții undeva până sunt gata să fie gătiți. Cea mai bună soluție în acest sens este o găleată de plastic cu multe găuri, pentru ventilație, și un capac bine strâns, pentru că melcii sunt destul de puternici și cu siguranță nu ai vrea să constați cu surprindere dimineața că au evadat și că ți-au invadat casa. Cel mai bine ar fi să îi ții într-un loc răcoros, precum garajul sau pivnița. Foarte important, ei nu trebuie expuși la lumina soarelui. Pentru că nu știi ce anume au consumat melcii (și ar putea avea gust rău sau chiar să fie toxic pentru tine), îți recomandăm să îi ții în găleata respectivă măcar 10 zile, pentru ca organismul lor să se curețe. Poți să îi hrănești cu salată verde sau diverse ierburi aromatice, pentru a le da savoare. Și, bineînțeles, vor avea nevoie de apă proaspătă.

De ce nu este bine să ții magneți pe frigider, dacă suferi de această boală. Studiul care temperează preferința românilor pentru aceste ornamente

Cum se prepară melcii

Cu trei zile înainte de gătire, trebuie să nu le mai dai melcilor mâncare, ci doar apă, pentru ca aceștia sa digere complet ultima masă. După cele trei zile, spală bine melcii în apă rece, apoi, pentru a înlătura mucusul respectiv, acoperă-i cu apă combinată cu două linguri de sare și o lingură de oțet (soluția e bună pentru circa 10 melci). Durează cam patru ore să scapi de mucus, dar, dacă vrei să grăbești procesul, poți să schimbi soluția de mai multe ori, spun gospodinele pricepute. Spală bine melcii, pune-i intr-o cratiță cu apă și lasă-i să fiarbă 10 minute. Răcește-i și scoate-i cu o furculiță din cochilii. Încearcă să păstrezi cochiliile intacte, pentru că vei găti melcii în ele. După aceea, este foarte important să cureți pielița de pe melc și să tai porțiunea neagră de la capătul cozii.

Când ai terminat de curățat melcii, acoperă carnea cu apă aromatizată cu ierburile preferate, adaugă o frunză de dafin, puțin pătrunjel, usturoi, ceapă și puțin coniac (sau înlocuiește jumătate din cantitatea de apă cu vin alb). Fierbe înăbușit melcii timp de trei sau patru ore, în funcție de mărimea lor. În timp ce carnea se răcește, prepară untul cu ierburi în care o să gătești melcii.

Amestecă două linguri de unt cu trei linguri de pătrunjel tăiat mărunt, ceapă verde tăiată, doi căței de usturoi pisați, sare și piper după gust. Pune carnea de melc înapoi în cochiliile clătite bine, apoi acoperă gura cochiliei cu mixul de unt și pune melcii la cuptor la circa 200 de grade Celsius, nu mai mult de 10-15 minute, pentru că sunt deja gătiți.

Test de personalitate: Ce soare te atrage? Răspunsul îți dezvaluie forța mistică din subconștient care îți dă putere

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here