Portokalopita este o prăjitură de casă, des întâlnită în statele riverane Mediteranei, în special Grecia. Este relativ simplu de preparat, iar rețeta nu este complicată deloc. 

Dacă și tu vrei să prepari celebra portokalopita sau prăjitură cu iaurt și portocale, atunci primul lucru cu care trebuie să începi va fi să desfaci foile de plăcintă și să le lași să stea la temperatura camerei timp de 20 de minute pentru a se usca foarte bine.

O metodă alternativă este să pui aceste foi de plăcintă la cuptor la o temperatura de 100 grade Celsius până ce se vor usca foarte bine. Nu le pune pe toate o dată, pentru că nu se vor usca așa cum trebuie!

Următorul pas va fi să prepari siropul necesar pentru această prăjitură. Pune apă și zahărul într-o cratiță, adaugă coajă răzuită de la o portocală și bățul de scorțișoară, ia apoi lasă totul la foc mediu. Amestecă pentru că tot zahărul să se dizolve cum trebuie.

Atunci când siropul a dat în clocot lasă focul mai mic și fierbe totul timp de 5-10 minute până ce tot zahărul s-a dizolvat și siropul a început să se îngroașe. Pune-l deoparte pentru a se răci, pentru că între timp de vei ocupă de restul ingredientelor.

După ce ai terminat cu siropul, o să faci aluatul pentru această prăjitură. O să ai nevoie de un castron mai mare în care pui uleiul, zahărul și ouăle, după care amesteci foarte bine până la omogenizare.

Adaugă apoi iaurtul, coajă rasă de la o portocală și jumătate, dar și extractul de vanilie. Amestecă din nou folosind un tel, până ce compoziția a devenit omogenă. La final, adaugă și praful de copt, iar apoi amestecă până ce l-ai încorporat.

Următorul pas va fi să folosești și foile de plăcintă. Acestea trebuie fărâmițate în aluat. Poți face asta cu mâna, însă ai grijă să amesteci pe măsură ce le fărâmițezi, pentru a le putea încorpora în aluat și pentru a nu se lipi între ele

Acum că aluatul este gata, va trebui să îl pui într-o formă pentru copt. Unge pereții formei cu puțin ulei și toarnă compoziția. Totul va merge la cuptor pentru 40-50 de minute la o temperatura de 180 de grade Celsius să până ce va începe să se rumenească pe deasupra. Pentru decor, mai poți pune pe deasupra câteva felii de portocale, însă este opțional.

Pentru a te asigura că este gata poți face testul cu o scobitoare. Înfige-o în aluat și dacă o scoți curată, înseamnă că acesta este făcut. În caz contrar, mai lasă totul la cuptor timp de câteva minute.

Pasul final va fi să torni siropul peste prăjitură pe care abia ai scos-o din cuptor. Nu pune tot siropul dintr-o dată ci lasă aluatul să îl absoarbă treptat. După aceea, pune prăjitură la frigider, pentru că cel mai bine se va servi rece.

REȚETA Timp de preparare20 minuteTimp de gătire50 minuteTimp total1 ora 10 minute  Porții: 10IngredienteIngrediente portokalopita300 ml suc de portocale proaspăt stors200 g iaurt grecesc (2% grăsime)450 g foi de plăcintă4 ouă300 g zahăr300 ml ulei20 g praf de copt1 linguriță extract de vaniliecoajă rasă de la o portocală și jumătateIngrediente sirop400 ml apă400 g zahărcoajă rasă de la o portocală1 baton de scorțișoară (opțional)

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here