Proprietarii de câini și pisici se lovesc acum de o nouă lege care se aplică în cazul asociațiilor de proprietari și care le permite acestora să impună taxe de întreținere pentru animalele de companie.
Persoanele care locuiesc în bloc și dețin un animal de companie sunt obligate să urmeze mai multe reguli. Unele asociații de locatari decid să impună restricții asupra animalelor de companie din cauza consumului de resurse precum energie electrică și apă.
Chiar dacă nu există o lege care să stabilească o taxă suplimentară la întreținere, Articolul 47, litera d din legea 230/2007 privind cheltuielile pentru beneficiari, dar și Articolul 50, alineatul 2 din HG 1588/2007 vin cu precizări. Au fost situații în care proprietarii au reclamat că au plătit chiar și 100 de lei în plus la întreținere. Legea îi nemulțumește pe mulți, însă aplicarea regulii depinde de reprezentanții asociației de proprietari.
Articolul 47 din legea 230/2007:(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt următoarele:a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;b) cheltuieli pe consumuri individuale;c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;e) cheltuieli pe consumatori tehnici;f) cheltuieli de altă natură.(2) Asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin. (1) lit. b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.(la 22-04-2017, Articolul 47 din Capitolul VI a fost completat de ARTICOL UNIC din LEGEA nr. 67 din 13 aprilie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 271 din 19 aprilie 2017 )
ART. 50 din HG 1588/2007 prevede că: (1) Cheltuielile pe beneficiari se repartizeaza conform valorii care revine fiecarui beneficiar în cauza. (2) Pentru proprietarii care beneficiaza de anumite servicii si determina consumuri suplimentare, în conditiile în care nu exista nicio interdictie legala în acest sens, calculul cotei de contributie aferente cheltuielilor pe beneficiari se face conform baremelor stabilite prin normativele tehnice în vigoare sau, în lipsa acestora, conform deciziei comitetului executiv, în functie de cantitatea consumata.
Pe de altă parte, o dispoziţie emisă de Consiliul Local Cluj-Napoca vine să creeze un precedent:
„Art.3. Este interzisă creșterea animalelor domestice, a păsărilor de curte, precum și a celor de rasă pentru concursuri și expoziții, construirea de adăposturi pentru animale, păsări și alte amenajări (afumători, depozite pentru furaje, rampe de gunoi, grajd etc) în perimetrul în care sunt amplasate blocuri de locuit, unități sanitare, de învățământ, cultură și cult, alte unități publice, zone de agrement și spații verzi. Excepție fac animalele de companie, respectiv câinii și pisicile, dar nu mai mult de două capete”, se arată în dispoziția emisă de Consiliul Local Cluj-Napoca
Există o altă situație în care chiriașii dețin animale de companie. Mulți proprietari de apartamente refuză să închirieze locuințe către persoane care au animale de companie, chiar dacă este vorba despre un hamster sau un papagal. Cu toate acestea, există și situații în care proprietarii permit prezența animalelor, dar cer chiriașilor să plătească un supliment financiar sau să repare eventualele daune cauzate de acestea.
O altă regulă importantă este cea referitoare la sterilizarea și microciparea animalelor de companie. Persoanele care nu respectă această regulă pot primi amenzi de la autorități. De asemenea, proprietarii câinilor periculoși trebuie să le asigure botniță și zgardă atunci când îi plimbă în locuri unde accesul este interzis. În caz contrar, ei riscă amenzi între 1.500 și 3.000 de lei. De asemenea, proprietarii sunt obligați să aibă mereu asupra lor materiale necesare pentru curățarea dejectiilor animalelor de companie, în caz contrar riscă amenzi. Accesul cu câini va fi permis în parcuri, grădini publice, locuri de agrement și în spații speciale, cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă.