Ce semne dă un câine înainte de a mușca și cum poți scăpa teafăr fără mari efoturi? O zicală populară ne învață că atunci când latră, câinele nu mușcă. Experțiii canini nu ne îndeamnă să verificăm valabilitatea zicalei, dar spun totuși că lătratul nu este unul dintre semnele comportamentale din care ne putem da seama că un câine este pe cale să ne muște.
Limbajul corporal al câinelui este extraordinar de complex, pentru că indică o multutidine de emoții și stări. Problema este că mulți dintre noi nu le cunoaștem, așa că nu putem evita unele interacțiuni neplăcute, scrie mundoperros.Iată câteva semne înainte de un atac:
1. MÂRÂITUL Este un avertisment fără echivoc că animalul nu ne dorește în prejmă. Dacă-și arată și colții, în timp ce se retrage, mesajul este și mai clar: Dacă te retragi, poți scăpa nemușcat!
2. ÎNCORDAREA ȘI RIGIDITATEA CORPULUI. Când un câine se simte amenințat, își încordează mușchii și capătă o postură rigidă, ciudată, care prefigurează un atac.
3. PĂRUL ZBÂRLIT PE SPINARE. Este un semnal universal la animalele cu blană, ar trebui să-l știți de la pisici.
4. MIȘCAREA COZII Nu vă lăsați păcăliți de ideea preconcepută că atunci când dă din coadă, câinele e prietenos. Și asta pentru că are multe stiluri de a da din extremitatea posterioară, inclusiv când este nervos. Așadar, dacă animalul dă din coadă, însă corpul este încordat și rigid, e semn că pregătește un atac.
5. RETRAGEREA ȘI EXPECTATIVA Dacă un câine se dă înapoi și face mișcări laterale, ne avertizează că se simte amenințat și ne-ar dori la distanță de el. Dacă nu înțelegem semnul, s-ar putea să-i simțim colții.6. MUȘCĂTURA DE AVERTISMENT Este un fel de SOMAȚIE, cu care câinele vrea să ne transmită că există posibilitatea să ne facă rău. În această situație, cel mai bine este să vă retrageți încet, fără a face mișcări bruște.
România a ajuns țara cu cea mai tânără bunică – 23 de ani. Semnal de alarmă de la șefa CNAS