Papacioaca, cunoscută și drept scofâlceală sau fleoșcăială, este ruda mai puțin cunoscută a luteniței bulgărești si a sosului ajvar din spațiul ex-iugoslav. Practic, vorbim despre un amestec de legume de vara sau toamnă, oarecum similar zacuscăi, dar mai condimentat. 

Papacioaca este un sos de mujdei cu roșii coapte. Se face rapid si „merge” cu aproape orice, de la carne la ardei copți sau chiar goala cu pâineTipic pentru astfel de preparate, nu există cantități exacte sau proporții, ci fiecare o prepară după gust și informațiile. Astfel, roșiile se pot coace pe grătar, dar și pe o tavă la cuptorDupă ce le curățăți de coajă, le puteți mărunți cu o furculiță dar și în blender, după care pasta se amestecă bine, folosind o lingură, cu usturoi pisat, sare, piper, uneori pun si un ardei iute, se poate pune si un pic de ulei.O altă variantă, la fel de delicioasă și un pic mai sofisticată, este cea cu gogonele (roșii verzi) coapte pe grătar. În acest caz, în loc de usturoi se folosește ceapă tocată.Există și varianta de papacioacă mai apropiată de zacuscă, pentru că se folosesc și ardei copți, precum și pătrunjel verde proaspăt tocat, potrivit Ierburi uitate.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here