Tribunalul București a amânat pentru 12 iulie pronunțarea în dosarul acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție cu omul de afaceri Dan Ioan Gheorghiu
Gheorghiu este unul dintre cei mai influenți oameni din sistemul energetic, fiind fost consilier pe probleme de sistem al fostului prim ministru Victor Ponta dar și al fostului ministru Adrian Videanu.
Acum doi ani site-urile de specialitate anunțau că Dan Ioan Gheorghiu a preluat calitatea de președinte al Asociației Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energie (CNR – CME). Acesta îl înlocuia la conducere pe Iulian Iancu care fuseseră numit membru al Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Dan Ioan Gheorghiu a fost prins de procurorii DNA în dosarul corupției din sistemul energetic de la noi în care la începutul acestui an l-au arestat prevenitv pe omul de afaceri Ion Macovei.
Între timp, prin rechizitoriul din aprilie DNA l-a trimis în judecată pe Macovei pentru dare de mită și traficul de influență în legătură cu atribuirea unor contracte pentru companii din sistemul energetic.
Macovei, un combinator din comuna Brăhășești, Galați, dar care locuia la acel moment în ansamblul Stejarii, a fost denunțat la DNA de Dan Iulius Plavetti, președintele Complexului Energetic Oltenia.
DNA l-a pus sub acuzare pe Dan Ioan Gheorghiu în dosarul lui Macovei pentru complicitate la dare de mită. Gheorghiu și-a recunoscut fapta în fața DNA și a acceptat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției pentru o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Pe 12 iulie Tribunalul București urmează să decidă dacă pedeapsa agreeată de DNA și Gheorghiu este una suficientă și legală.
În ceea ce privește faptele, conform DNA, Dan Ioan Gheorghiu l-a ajutat pe Macovei să-i promită denunțătorului Dan Iulius Plavetti că-i vor acorda un procent de 15%, adică 300.000 de euro, dintr-un contract total de 2 milioane de euro pentru servicii de arhivare și un alt procent de 15%, adică 120.000 de euro, dintr-un contract total de 800.000 de euro, tot pentru servicii de arhivare, contracte care urmau să fie încheiate de firme agreate de Macovei cu cei de la Complexul Energetic Oltenia.