O alergie la soare este un termen folosit pentru a grupa diferite reacții ale pielii la expunerea la soare. S-ar putea să fi auzit, de asemenea, denumirile „erupție cutanată cauzată de soare” sau „fotosensibilitate”.
Acestea pot fi ereditare sau pot apărea din senin pentru cineva care nu a mai avut niciodată. O modalitate de a te proteja de alergiile solare dacă ești predispusă la așa ceva este să utilizezi o cremă solară cu SPF.
Tipuri de alergii
Deoarece este un termen complex, este important să înțelegi că nu fiecare persoană va experimenta același lucru. Există o serie de afecțiuni care se pot încadra în categoria alergiilor solare, cum ar fi:
Erupție luminoasă polimorfă – cunoscută și sub denumirea de „otrăvire solară”, este cea mai comună formă. Apare adesea sub forma unor mici umflături sau pete roșii (care uneori devin bășici) după câteva ore la soare.
Reacție fotoalergică – o reacție fotoalergică apare în cazul în care o substanță chimică aplicată pe piele reacționează cu lumina soarelui și irită pielea. De exemplu, acest lucru ar putea fi cauzat de protecția solară sau de parfumuri.
Urticaria solară – acesta este un tip de fotodermatoză care este uneori cunoscută sub numele de „urticarie solară”. Poate apărea după doar câteva minute de expunere la soare și poate varia de la simptome ușoare până la simptome severe.
Prurigo actinic – această variație a erupțiilor cutanate afectează cel mai adesea persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Conduce la apariția unor pete în relief pe piele, care pot apărea și în zonele corpului care nu au fost deloc expuse la soare.
Simptome ale alergiei la soare
Pe lângă schimbările ce țin de piele, există și alte simptome de care trebuie să fii conștient. Similar oricărui alt tip de reacție alergică (de exemplu, rinita alergică, cunoscută mai ales ca febra fânului), s-ar putea să întâmpinați următoarele:
– Tensiune arterială scăzută– Dureri de cap– greață (senzație de rău)– Dificultăți de respirație
Tratamentul alergiei la soare
Erupțiile cutanate ar putea arăta destul de alarmante, dar din fericire, în general, nu sunt prea grave. De fapt, adesea se retrag de la sine în doar câteva ore. Dacă erupția nu dispare, există șansa să fie o erupție cutanată de la căldură, care poate dura câteva zile pentru a se retrage de la sine.
Pentru tratarea alergiilor solare, cel mai bine este să stai departe de soare până când erupția cutanată a dispărut. De asemenea, poate ajuta să iei niște antihistaminice fără prescripție medicală pentru a reduce disconfortul.