Kilometrajul real și actele în regulă sunt la ordinea zilei, printre traficanții de mașini, care aleg Vama Albița, de la granița cu Republica Moldova, ca să intre în România cu mașini furate. În primele șase luni ale acestui an, polițiștii de frontieră români au descoperit 167 de autovehicule furate, în creștere cu aproximativ 60% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cazuri semnificative s-au înregistrat la frontiera cu Bulgaria, în PTF Giurgiu și PTF Calafat, precum și la granița cu Republica Moldova, unde PTF Albița, județul Vaslui, are cele mai multe astfel de cazuri, arată un comunicat al Poliției de Frontieră.
În prima jumătate a acestui an au fost descoperite la graniță 131 de autoturisme, 11 camioane, 17 microbuze, cinci remorci și trei motociclete furate.
Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, cele mai multe autovehicule au fost descoperite la granița cu Ungaria, la PTF Petea, județul Satu Mare, și PTF Borș, județul Bihor, dar și la frontiera cu Bulgaria, în PTF Giurgiu și PTF Calafat, precum și la granița cu Republica Moldova, la PTF Albița. Persoanele implicate sunt cetățeni bulgari, croați, greci, moldoveni, sârbi, polonezi, români, turci, unguri și ucraineni.
În urma analizei, s-a constatat că principalele țări de unde proveneau autovehicule aflate în atenția autorităților sunt România, Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, Belgia, Elveția, iar cele mai multe mașini depistate sunt din categoria autoturismelor de lux și din clasa de mijloc.
În toate situațiile, conform legislației, pe numele celor implicați au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră, până la finalizarea cauzelor.
În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul mașinilor respective au declarat că nu știau că autoturismele se află în atenția autorităților, ei fiind doar “cumpărători de bună credință”. O parte dintre aceștia au motivat că au primit o sumă de bani pentru a transporta mașina în România și nu cunoșteau că aceasta se află în atenția autorităților.
Pentru identificarea și indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităților de Parchet competente, polițiștii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date și informații prin intermediul Punctelor și Centrelor de contact de la frontieră.