Cunoscut şi ca smirnă, mirul este un tip de rășină asociat de toată lumea datinilor bisericești. Puțină lume știe însă că, pe lângă mirosul inconfundabil, mirul are o serie de întrebuințări terapeutice. 

Beneficiile aduse sănătății sunt bazate în mare parte tradiție, dar există și  beneficii pentru sănătate susținute de cercetare.

Analgezic și antiinflamator

Mirul poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii, astfel încât poate fi utilizat complementar pentru a oferi alinare în diverse afecțiuni inflamatorii și dureroase, cum ar fi artrita. 

 

Proprietățile antiinflamatoare ale mirului se datorează prezenței anumitor compuși, cum ar fi acizii triterpenici și polifenolii, despre care se știe că reduc inflamația. Acești compuși acționează prin reducerea eliberării de substanțe chimice proinflamatoare în corp.  

Antiseptic și antimicrobian

Mirul poate ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor bacteriene și fungice. De asemenea, poate fi folosit pentru a trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea și eczema. Proprietățile antiseptice ale mirului se datorează prezenței acidului benzoic și acidului cinamic, care au proprietăți antimicrobiene și antifungice. De asemenea, mirul poate ajuta la reducerea inflamației cauzate de infecții.

Proprietăți antioxidante

Mirul conține compuși antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură și bolile cronice. Un astfel de antioxidant sunt compușii numiți sesquiterpene, care au fost identificați ca având proprietăți antioxidante puternice și pot ajuta la protejarea celulelor și la reducerea inflamației, ambele fiind esențiale pentru un sistem imunitar sănătos.

Măști de față pentru zilele caniculare. 7 ingrediente care vor asigura hidratarea și vor repara efectele cupolei de foc

Cum se administrează

Pentru beneficiile terapeutice, se foloseşte mai ale uleiul esenţial de mir/smirnă. Acesta trebuie însă diluat într-un ulei purtător (precum cel de jojoba, de semințe de struguri, de migdale, de cocos). Raportul este de 3-6 picătiuri de ulei de mir la 1 linguriţă de ulei purtător. Nu se foloseşte nediluat, pentru că poate cauza iritaţii. Uleiul esenţial de smirnă nu se înghite.

Infecţii fungice: se aplică ulei de mir diluat într-un ulei vegetal pe piele, pentru a preveni sau ameliora infecţii precum pecinginea şi piciorul de atlet.

Afte, inflamaţii gingivale: se pun 10 picături de ulei de smirnă într-un pahar cu apă şi se face gargară de două ori pe zi, până se observă ameliorări.

Edeme, dureri: se diluează ulei de mir într-un ulei vegetal şi se pune sub formă de compresă rece pe zona umflată sau dureroasă.

Descongestionant: uleiul esenţial de smirnă se pune într-un difuzor (3-4 picături) sau se pune în apă clocotită (10 picături) şi se inhalează pentru a desfunda nasul.

O profesoară de matematică i-a plătit din banii personali pe elevii care au luat note mari la BAC. Ce sumă a pus la bătaie pentru notele de 10

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here