Un pește mic, la prima vedere neinteresant, a fost de-a lungul veacurilor vânat de către cei care doreau să experimenteze senzații noi: aceasta întrucât capul său conține toxine care provoacă halucinații puternice celor care îndrăznesc să-l consume, efectele, asemănătoare cu cele ale LSD-ului, persistând timp de aproape trei zile. 

Salema porgy (Sarpa salpa) este o specie de pește marin cu aripioare care aparține familiei Sparidae, și se găsește în estul Oceanului Atlantic, în Marea Mediterană și în sud-vestul Oceanului Indian. 

Acest pește conține o substanță numită indoleamina, care, atunci când este consumată, poate provoca halucinații și stări alterate de conștiință. Vechii romani au descoperit această proprietate a peștelui și au început să-l consume la petrecerile lor pentru a se distinge și a experimenta noi senzații.

În timpul petrecerilor, peștele era pregătit în diferite feluri – prăjit, copt sau chiar crud. După consumul peștelui, participanții începeau să experimenteze efectele sale psihedelice, care includeau halucinații vizuale și auditive, schimbări de percepție și stări de euforie. Aceste trăiri îi făceau pe invitați să se simtă aproape de zei și să experimenteze o altfel de realitate.

Angajatul unei companii de electricitate, prins că a măsluit contoarele de curent. Câți bani a strâns din afacerea ilegală

Cu toate acestea, consumul excesiv de Sarpa Salpa putea duce la efecte secundare neplăcute, cum ar fi stări de paranoia, anxietate și disconfort fizic. De aceea, romanii erau atenți să nu exagereze cu consumul acestui pește și să se bucure de experiență într-un mod responsabil.

Izvoarele istorice demonstrează că latinii nu erau singurii care știau de proprietațile acestui mic peștișor. Acesta a fost denumit în limba arabă „peștele viselor”, ceea ce sugerează că arabi erau conștienți, cel mai probabil, de proprietățile sale halucinogene.

Peștele în sine nu este deloc toxic sau periculos pentru consum. Este chiar considerat un fel de mâncare tradițională mediteraneană atunci când este gătit cu rozmarin și piper. Cu toate acestea, situația se schimbă când este consumat și capul peștelui.

Toxina prezentă în capul peștelui produce halucinații foarte puternice atunci când ajunge în organism. Există incertitudini în rândul experților cu privire la producerea acestor toxine de către Sarpa salpa sau dacă ele provin din alimentația peștelui.

Orașul din România unde un apartament cu 2 camere a ajuns să coste doar 7.000 de euro

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here