Valul de poluare care a afectat râul Cibin de la începutul acestei săptămâni, amplificat de temperaturile insuportabile, au provocat un dezastru ecologic. În ciuda imaginilor de coșmar, cu numeroși pești morți sau muribunzi, numeroși pescarii de ocazie s-au bucurat că au putut prinde cu mâna liberă exemplare de știucă de colecție. Atenție, imagini cu un puternic impact emoțional.
Luni seară, mai mulți sibieni nu au ținut cont că peștii sunt afectați grav de poluare și se luptă să supraviețuiască, ci au intrat în apă și au capturat cu mâinile peștii amețiți, potrivit presei sibiene.
”În cazul unui caz de poluare precum cel de acum două zile puietul mic este cel mai afectat. Am văzut la mal, luptând după oxigen, foarte mulți pești. De asemenea, dintre cei morți am observat specii precum: grunder (porcușor comun), nisiparniță, mreană vânătă, caras, biban, roșioară, clean, știucă.”, a precizat pentru âurnul Sfatului președintele unei Asociații de pescuit care are in concesiune porțiunea de râu pe care s-a produs poluarea.
Apele Române prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu are în desfășurare o anchetă, fiind prelevate probe de apă pe o distanță de aproape 15 kilometri, plus afluenți și bălți adiacente.
De asemenea, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a prelevat probe de la pești morți, desfășurând o anchetă în paralel. Rezultatele analizelor vor putea confirma cu precizie cauza morții.
Pe de altă parte, pescarii care se aflau în zonă au relatat că imediat după o ploaie torențială s-a observată pe Cibin o peliculă de poluare ce sugerează posibila prezență a unor produse petroliere.
Sursa foto principală: Opinia de Sibiu