Parchetul European anunţă că a început investigaţiile în legătură cu milioanele de euro din PNRR alocate de ministrul Alexandru Rafila vechilor săi colaboratori de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru servicii de consultanţă. Ancheta a fost declanşată în urma sesizării depuse, în martie 2024, de deputatul USR Emanuel Ungureanu.
”Parchetul European anunţă că a început investigaţiile în legătură cu milioanele de euro din PNRR alocate de ministrul Alexandru Rafila vechilor săi colaboratori de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru servicii de consultanţă. Ancheta a fost declanşată în urma sesizării depuse, în martie 2024, de deputatul USR Emanuel Ungureanu”, se precizează într-un comunicat USR.
”Am primit oficial, zilele trecute, confirmarea că Parchetul European a început investigaţiile în dosarul deschis în urma sesizării mele şi sper să fie oprită hemoragia din fondurile europene declanşată de Rafila prin contractele de consultanţă inutile. Iar banii din PNRR pe care i-a pus acolo USR pentru investiţii să meargă către destinaţia firească, adică pentru construirea de spitale noi”, declară Emanuel Ungureanu, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor.
USR arată că în luna martie, deputatul USR a sesizat Parchetul European şi DNA cu privire la contractul de consultanţă, în valoare de 20 de milioane de euro, încheiat de către ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, în mod discreţionar, din fondurile alocate de Uniunea Europeană prin PNRR.
”Contractul, semnat de către Alexandru Rafila cu foştii săi colaboratori de la OMS, ridică suspiciuni uriaşe că a fost încheiat prin comiterea unor fapte de abuz în serviciu, delapidare şi înşelăciune. În plus, există suspiciunea că o parte din sumele acordate din PNRR pentru consultanţă se suprapun cu alte sume acordate, pentru acelaşi tip de activităţi, altor instituţii, precum Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate. Această ultimă instituţie a obţinut, tot din fonduri europene, un contract pentru proceduri de evaluare şi creştere a standardului calităţii actului medical în sistemul sanitar românesc”, se menţionează în comunicat.