Ziua de 21 iulie 2024 a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată pe Pământ. Temperatura medie, la nivel global, a atins 17,09 grade Celsius, depășind recordul din iulie anul trecut.
Ziua de 21 iulie 2024 a intrat în istorie drept cea mai caldă zi înregistrată vreodată pe Pământ. Temperatura medie globală a atins 17,09 grade Celsius, depășind recordul precedent din iulie anul trecut. Acest eveniment marchează un nou prag în contextul încălzirii globale și al schimbărilor climatice, care continuă să aibă efecte semnificative asupra mediului și societății.
Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit detalii suplimentare despre acest record și a discutat despre perspectivele climatice pentru perioada următoare, într-o declarație exclusivă la Realitatea PLUS.
Întrebată dacă putem să mai reglementăm ceva, șefa ANM a spus: „Putem să mai reglementăm ceva dacă într-adevăr măsurile de adaptare față de efectele schimbărilor climatice devin operaționale și se implementează pentru fiecare sector economic în parte, iar efortul național, european și global reprezintă priorități pe agendele guvernelor. Cu siguranță acest lucru se va putea întâmpla pentru că observăm dacă ziua de duminică, 21 iulie, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global, așa cum arată datele preliminare ale serviciului privind schimbările climatice al Uniunii Europene. Aceasta nu este decât o confirmare a faptului că fiecare record înregistrat în prezent doboară recordurile anterioare și confirmă ceea ce o spunem de fiecare dată, fie că vorbim despre România, fie că vorbim despre Europa sau la nivel mondial practic.
Înregistrăm 13 luni consecutive a fiind cele mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteorologice la nivel mondial și nu în ultimul rând vorbim și în țara noastră, iată, nu mai departe de 21 iulie, cea mai călduroasă zi la nivel mondial, de intervalul 13-18 iulie când am avut cel mai lung cod roșu pentru caniculă, interval de căldură persistent în zile consecutive și ca extindere la nivel național. Am înregistrat la foarte multe stații meteorologice în acest interval recorduri ale temperaturilor maxime și minime la mai multe 75% din rețea națională de specialitate.
Ne așteaptă astăzi și mâine o vreme în continuare caniculară, mai ales în partea de sud-sud-est a țării. Mâine deja vorbim de o scădere a regimului de temperaturi în partea de vest, centru, nord, nord-est, exceptând zonele în conținuare sudice și sud-estice unde valorile de temperaturi vor mai caracteriza o vreme caniculară. Ne putem apropia din nou de pragul critic de 35 de grade Celsius, în timp ce în nordul Moldovei, de exemplu, doar 24-25 de grade Celsius, joi și vineri vor fi cele mai răcoroase zile din această săptămână, pentru că maximele nu vor mai depăși 29 de grade Celsius, dar din weekend până la sfârșitul lunii iulie, temperaturile vor fi în creștere și vor mai consemna valori specifice, mai ales în partea de vest și sud a țării, unei maxime de 35 de grade Celsius, ce reprezintă pragul unei zile de caniculă. Dar trebuie să vorbim și de fenomenele meteorologice specifice condițiilor de instabilitate atmosferică, pentru că dacă mâine vom vorbi într-o zona montană, dar și pentru cea mai mare parte a țării, fie că vorbim de zona Moldovei, de Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Grişoana sau Transilvania, cantitățile de apă în timpul averselor pot depăși 15-25 de litri pe metru pătrat, izolat 40-50 de litri pe metru pătrat.
Joi va fi în extindere aria precipitațiilor, mai ales și din punct de vedere cantitativ. Și nu în ultimul rând vom vorbi și de vijelii, pentru că maximele la rafală vor depăși 50-70 de km pe oră, în același timp să consemnăm posibilitatea de a înregistra și cădere de grindină”, a spus Elena Mateescu.
Cum va fi vremea în august
„Luna august, la acest moment, va fi în continuare caracterizată ca și primele două luni din vara 2024 de alternanțe în care zilele călduroase să fie prezente, caracterizate de valori de peste 35 de grade Celsius, așa cum se întâmplă iată și în această săptămână, de perioade în care valorile de temperaturi să fie sub normele specifice date din calendar și să mai avem, totuși, intervale cu ploaie.
Este bine că plouă, pentru că seceta pedologică este una extremă și puternică, în bună parte din țară, și cel puțin fiecare cantitate de precipitații care se va putea înregistra în următoarea perioadă, la suprafața sorului sau în primii 10 cm, va putea să aducă ușoară îmbunătățire a rezervei de apă din sol. Și aș vrea să fac două mențiuni, pornind de la debutul zilei de duminică, ca fiind cea mai călduroasă zi de când se fac măsurători meteorologice la nivel mondial, vara 2024, cu siguranță și în țara noastră, va aduce un alt record după vara 2023, a treia vară cea mai caldă, pentru că luna iunie, după cum știm, a fost cea mai caldă lună iunie în țara noastră, iar iulie va înregistra un nou record, pentru că avem deja o abatere termică pozitivă de 4,4 grade Celsius, depășind recordul înregistrat în iulie 2013, cu 3,5”, a mai spus directorul ANM la Realitatea PLUS.