În ultimii ani, capitala a devenit „căminul” unui animal exotic provenit din Africa. Acest animăluț simpatic, cu o personalitate puternică, are capacitatea de a memora și reproduce până la 250 de cuvinte, atât timp cât le aude frecvent. Acesta s-a acomodat în parcurile Tineretului și Sticlăriei din București, locuri unde prezența sa a fost semnalată în ultimul timp.
București a prins culoare și viață datorită prezenței unei specii de papagali exotici, Micul Alexandru, care a găsit în capitala României un nou cămin. Originari din Africa, acești papagali prietenoși au reușit să se adapteze la mediul urban încă din 2009, populând parcurile Tineretului și Sticlăriei. Deși inițial proveneau din captivitate, fie că au reușit să evadeze, fie că au fost eliberați de proprietari care nu mai doreau să-i țină, Micul Alexandru este o apariție inedită pentru cei care vizitează aceste oaze de verdeață ale capitalei.
Micul Alexandru (Psittacula krameri) face parte din familia Psittaculidae și se remarcă prin ciocul său roșu încovoiat și coada lungă, care poate ajunge între 15 și 18 cm, având 12 pene. Se spune că atât Micul Alexandru, cât și Marele Alexandru au fost numiți astfel în onoarea lui Alexandru Macedon, care i-ar fi adus pentru prima dată în Europa. Un aspect fascinant al speciei Micul Alexandru este abilitatea sa de a memora și reproduce până la 250 de cuvinte, atâta timp cât le aude frecvent.
Acesta are abilitatea de a imita o varietate largă de sunete, de la soneria telefonului până la ciripitul altor păsări, , și îi place să facă baie sau să fie stropit cu apă. În 2013, în România erau 19 exemplare în libertate. În prezent, se găsesc patru exemplare în Parcul Tineretului și în Parcul Sticlăriei, dar alte trei sau patru exemplare au fost zărite și în orașul Iași.
„În Bucureşti momentan sunt patru indivizi, iar în Iaşi sunt de asemenea trei-patru indivizi. Aceste păsări sunt constante, deci putem vorbi despre o populaţie constantă. În celelalte zone din România, în mare parte au fost, tot aşa, păsări scăpate, dar care nu au rămas în zona respectivă. Poate au rămas pentru o perioadă scurtă de timp, dar pe parcurs au dispărut”, a explicat Dani Drăgan, potrivit hotnews.ro.
Papagalul Micul Alexandru este o pasăre colonială, ceea ce înseamnă că indivizilor le place să stea în grupuri foarte mari. Este foarte adaptabil şi poate rezista la temperaturi scăzute. Datorită adaptabilității lui, a reușit să se descurce de minune în orașele din România.