Cum vei sti ca ai contactat boala Lyme, după ce te-a muscat o capusa. Primele simptome la care trebuie să fii atent pentru a te prezenta de urgență la doctor. Simptome ale bolii Lyme
Boala Lyme este cauzată de o bacterie care este transmisă la om prin mușcătura de căpușă. Căpușele trebuie să fie atașate de piele timp de cel puțin 36-48 de ore pentru a transmite bacteria.
Simptomele bolii Lyme pot varia semnificativ de la o persoană la alta și în funcție de stadiul bolii. Printre semnele și simptomele frecvente se numără:
O erupție cutanată circulară care apare la locul mușcăturii de căpușă și se extinde treptat.Febră, frisoane și oboseală. Aceste simptome generale sunt frecvente în stadiul incipient al infecției.Dureri de cap și gât rigid. Acestea pot indica răspândirea infecției la sistemul nervos.Dureri musculare și articulare. Durerea și inflamația articulațiilor pot apărea în stadiile ulterioare ale bolii.Afectare neurologică. Aceste simptome neurologice în boala Lyme includ paralizia facială, neuropatia periferică și semne de iritație meningiană.Probleme cardiace precum palpitațiile sau blocurile atrioventriculare.Ce trebuie să știi dacă te mușcă o căpușă și care sunt pașii de urmat pentru îndepărtarea acesteiaComplicațiile boreliozei
Dacă boala Lyme nu este tratată, poate duce la complicații severe și pe termen lung, inclusiv:
Artrita cronică. Inflamația articulațiilor, în special a genunchilor, poate persista ani de zile.Simptome neurologice persistente. Probleme precum neuropatia periferică, tulburările de memorie și dificultățile de concentrare pot continua chiar și după tratamentul antibiotic.Probleme cardiace. Blocul atrioventricular și alte aritmii pot necesita intervenție medicală.Simptome cronice nespecifice. Oboseala cronică, dureri musculare și articulare persistente și simptome cognitive pot apărea la unii pacienți.
Aceste simptome nu sunt înțelese pe deplin. Unele persoane cu aceste simptome pot fi diagnosticate cu sindromul post-tratament al bolii Lyme, și pot fi cauzate de tratamentul incomplet, reinfecția cu boala Lyme, răspunsul sistemului imunitar la fragmentele de bacterii ucise sau autoimunitate (activitatea sistemului imunitar care dăunează țesuturilor sănătoase).
Rata de mortalitate în boala Lyme este foarte scăzută. Deși poate provoca simptome severe și complicații pe termen lung dacă nu este tratată corespunzător, boala nu este, în general, fatală. Majoritatea persoanelor care primesc un diagnostic și tratament adecvat cu antibiotice în stadiile incipiente se recuperează complet. Boala Lyme descoperită târziu sau tratată necorespunzător poate duce în cazuri rare la complicații grave.
Măsuri de protecție împotriva căpușelor. La ce e recomandat să fii atent când ieși în natură
Citeste mai mult de la SURSA