Începând de joi, peste 33.600 de candidați vor participa la a doua sesiune a examenului național de Bacalaureat. Această sesiune va debuta cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Printre participanți se numără atât absolvenți ai promoției 2024, cât și candidați din promoțiile anterioare, totalizând peste 11.500 de persoane. Calendarul probelor
8 și 9 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.9 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii din minoritățile naționale.12 august: Evaluarea competențelor digitale.13 și 14 august: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Evaluarea competențelor lingvistice și digitale se va face de către două cadre didactice – unul dintre aceștia fiind profesorul care a predat disciplina respectivă. În cazuri speciale, unde acest lucru nu este posibil, examinatorii vor fi selectați din alte școli.
Reguli de desfășurare a examenului
Rezultatele evaluărilor vor fi exprimate prin stabilirea nivelului de competență, conform standardelor naționale și europene, fără a se acorda note sau calificative de tip admis/respins. De asemenea, evaluarea competențelor digitale va respecta standardele europene de recunoaștere în domeniu.
Toate sălile de examen sunt echipate cu camere de supraveghere video și audio. Candidații nu au voie să introducă manuale, dicționare, notițe, telefoane mobile sau orice alt mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea acestor reguli va duce la eliminarea candidatului. De asemenea, dacă un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele la orice probă, acesta va fi considerat ca neprezentându-se la probă.
Calendarul probelor scrise
19 august: Limba și literatura română (proba E.a)20 august: Proba obligatorie a profilului (proba E.c)21 august: Proba la alegere a profilului și specializării (proba E.d)22 august: Limba și literatura maternă (proba E.b)Primele rezultate vor fi afișate pe 26 august până la ora 12:00, iar contestațiile pot fi depuse între orele 12:00 și 18:00 în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi publicate pe 30 august.
Un candidat este considerat promovat dacă a susținut toate probele de evaluare, a obținut cel puțin nota 5 la fiecare probă scrisă și o medie generală de minim 6.