Variola maimuței a fost considerată o boală rară, cu toate acestea în ultima perioadă a început să se răspândească repede și să apară și în Europa. Organizația Mondială a Sănătății vorbește depsre o posibilă instituire a situației de urgență. Totodată caută soluții pentru stoparea virusului, care suferă mutații.
Variola maimuței stârnește îngrijorare în Europa unde au început să apară cazuri noi în ultimii doi ani. În România nu au apărut până acum cazuri, însă iată cum putem recunoaște boala, cum se transmite și cum poate fi prevenită.
Virusul care declanșează variola maimuței s-a răspândit masiv și continuă să dezvolte mutații în zonele slab dezvoltate din Africa.
Ce declanșează variola maimuței
Primele infectări cu virusul care declanșează variola maimuței au apărut în Africa Centrală și de Vest în urma consumării de carne de vânat. Ulterior, boala s-a răspândit de la om la om. În ultimii ani, variola maimuței a apărut în Spania, adusă de emigranții din Africa, iar de aici s-a răspândit în diverse state europene.
Greșeala care duce la apariția varicelor. Cum să eviți această afecțiune
Variola maimuței este considerată încă o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală. Cu toate acestea, peste 20.000 de cazuri au fost raportate în UE în timpul epidemiei din 2022.
Cele mai multe cazuri depistate în Europa au fost înregistrate în rândul bărbaților cu orientare homosexuală. Boala în sine nu este însă o boală doar cu transmitere sexuală. Oricine are contact direct cu o persoană infectată se poate îmbolnăvi de variola maimuței.
Virusul acestei boli nu se transmite prin aer, fiind mai puțin contagios decât virusurile gripelor. El se transmite doar prin contact prelungit cu o persoană infectată, prin atingerea pustulelor cu lichid sau prin consumul de carne exotică infestată.
Așadar, în România există riscul să apară unele cazuri sporadice, dar nu se poate spune că există un risc de epidemie, scrie libertateapentrufemei.ro
Simptomele care apar
Primele simptome sunt apariția unor leziuni roșii pline cu lichid alb sau puroi. Erupția cutanată apare la 1-3 zile de la debutul febrei. Veziculele roșii, cu vârf alb dur și dureros apar mai mult pe față, pe mâini și pe picioare, decât pe trunchi.
Conform aceleași surse persoanele care au fost deja vaccinate împotriva variolei în copilărie au o anumită doză de imunitate și un risc foarte scăzut de a face boala.