O nouă descoperire în domeniul diabetului de tip 1 ar putea schimba radical modul în care pacienții își gestionează afecțiunea. O echipă de cercetători a dezvoltat o insulină „inteligentă”, capabilă să răspundă în timp real la fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge, ceea ce ar putea reduce semnificativ numărul de injecții necesare. 

Conform The Guardian, această inovație ar putea permite pacienților să aibă nevoie de o singură injecție pe săptămână.

În prezent, pacienții cu diabet de tip 1 sunt nevoiți să-și administreze insulină sintetică de până la zece ori pe zi pentru a menține nivelul glicemiei sub control. Fluctuațiile constante ale zahărului din sânge nu doar că pun în pericol sănătatea pe termen scurt și lung, dar pot afecta și starea psihică a pacienților.

Ce presupune noua insulină inteligentă

Noua insulină inteligentă, spre deosebire de insulinele tradiționale care acționează uniform, devine activă doar atunci când nivelul de zahăr din sânge depășește un anumit prag. Aceasta se inactivează automat când glicemia scade sub un anumit nivel, prevenind astfel atât hiperglicemia, cât și hipoglicemia. Această tehnologie ar putea reduce necesitatea injecțiilor frecvente, oferind o administrare săptămânală mai comodă.

Cercetătorii din spatele acestei inovații au beneficiat de subvenții considerabile pentru a accelera dezvoltarea insulinelor inteligente. Type 1 Diabetes Grand Challenge, un parteneriat între Diabetes UK, JDRF și Fundația Steve Morgan, a alocat 50 de milioane de lire sterline pentru a sprijini cercetarea avansată în acest domeniu.

Ce au transmis oamenii de știință

Dr. Tim Heise, vicepreședinte al grupului științific consultativ pentru noile insuline, a declarat că insulina inteligentă marchează un potențial salt în tratamentul diabetului de tip 1.

 „Deși insulinele moderne sunt disponibile, pacienții trebuie să gestioneze cu dificultate echilibrul între controlul glicemic și prevenirea hipoglicemiei. Insulinele sensibile la glucoză sunt considerate un pas major spre aproape vindecarea diabetului de tip 1, comparativ cu orice altă terapie medicamentoasă”, a explicat Dr. Heise.

Șase proiecte de cercetare au fost finanțate cu aproape 3 milioane de lire sterline pentru a dezvolta diferite tipuri de insuline inteligente. Echipe de la Universitatea Stanford din SUA, Universitatea Monash din Australia și Universitatea Zhejiang din China lucrează pentru a accelera testarea și lansarea acestor noi terapii. Proiectele includ ajustări pentru insuline care să acționeze mai rapid și mai precis și dezvoltarea unor insuline ultrarapide pentru a reduce întârzierile în tratament.

De asemenea, un al șaselea proiect explorează combinarea insulinei cu glucagonul, un hormon care ajută la creșterea nivelului de glucoză atunci când acesta scade, cu scopul de a menține glicemia stabilă.

Dr. Heise subliniază importanța acestor cercetări, afirmând că ele ar putea reprezenta începutul unei noi ere în terapia cu insulină, dacă se vor dovedi eficiente.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here