Ministrul adjunct al Energiei din Ucraina a fost reținut la Kiev pentru implicarea într-o schemă de corupție de proporții, fiind acuzat de primirea unei mite de 500.000 de dolari. 

Investigația a fost coordonată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Biroul Național Anticorupție al Ucrainei, cu sprijinul ministrului Energiei. Sursele din presa ucraineană, inclusiv Ukrainska Pravda, confirmă că persoana în cauză este Oleksandr Kheil.

Ce au transmis oficialii în acest caz

Potrivit SBU, oficialul a promis șefilor întreprinderilor de stat din bazinul cărbunelui Lviv-Volyn că va facilita transferul de echipamente miniere rare și unice din minele din zona de conflict din regiunea Donețk către regiunea de vest a Ucrainei. Aceste echipamente aparțin unei companii de stat din zona fierbinte a frontului estic, Pokrovsk. Reprezentanții industriei au solicitat în primăvara acestui an permisiunea de a evacua echipamentele din zona de război, dar au fost solicitați bani pentru acest serviciu.

În cadrul schemei, Oleksandr Kheil a implicat trei complici: un comerciant privat de energie, șeful unei companii energetice din regiunea Mykolaiv și managerul unei întreprinderi miniere din Donețk. Aceștia erau responsabili cu facilitarea și coordonarea mitei, care urma să fie plătită în cinci tranșe de câte 100.000 de dolari fiecare.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a monitorizat îndeaproape tranzacțiile și a documentat fiecare tranșă de mită. În final, Kheil și cei trei complici au fost prinși „în flagrant” în momentul primirii celei de-a treia tranșe de mită. Acțiunea a fost un succes în dezvăluirea și oprirea unei scheme de corupție majoră în cadrul sectorului energetic al Ucrainei.

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here