Fenomenul astronomic al Perseidelor sau “ploaia de stele” va atinge apogeul luni, 12 august, între orele 16:00 și 19:00, ora României, Chiar dacă se întâmplă pe timpul zilei, când nu se pot observa meteorii, ploaia de „stele căzătoare” încă poate fi admirată încă o săptămână de acum încolo. 

Dacă nu puteți părăsi orașului, Astroclub București vă recomandă să vă înarmați cu răbdare și să ieșiți la „vânătoare de stele” într-un parc.

„Majoritatea perseidelor nu sunt strălucitoare și de aceea, pentru a le observa trebuie să fiți cât mai departe de poluarea luminoasă a orașelor.

Tocmai din acest motiv, Perseide strălucitoare care să poată fi observate din orașe sunt rare, una la câteva ore, dar este și o chestiune de șansă și cel mai bun sfat ar fi să vă înarmați cu multă răbdare și să ieșiți într-un parc dacă nu puteți ieși în afara orașului.”

Perseide 2024. Foto: Zoltan Deak/ Astroclub București/ FB

Cea mai bună perioadă de observații este între 4 și 5 dimineața, dar orice interval după miezul nopţii vă poate aduce o amintire de acest gen.

Fiind noapte, se recomandă să vă îmbrăcați bine și să aveți un scaun pliant pe care să vă puteți sprijini capul sau un izopren pentru cei care vor să observe meteorii întinși în iarbă.

Telefonul poate strica observația

Statul pe telefon ar trebui evitat, întrucât ecranul luminos/alte surse de lumină albă pot strica adaptarea ochiului la întuneric, astfel încât, timp de zece minute, acuitatea vizuală nocturnă se va reduce considerabil, avertizează sursa citată.

În plus, pentru a observa meteori lungi, specialiștii recomandă să nu priviți niciodată în radiant, ci la distanță mare de el.

Perseidele se pot vedea cu ochiul liber, fără instrumente profesionale, însă pentru o experiență cât mai bună, Astroclub București recomandă să apelaţi la profesionişti.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here